Mobilhotell allt vanligare i grundskolan

Allt fler grundskolor inför regler om hur eleverna får använda mobilerna i skolan. En rundringning till nio Uppsalaskolor visar att sju av skolorna tar hand om elevernas mobiler under hela skoldagen.

Sara Strömbäck och är lärare för årkurs sju på Uppsala Waldorfskola. Här står hon med "mobilhotellet", den korg där eleverna får lägga undan sina mobiltelefoner.

Sara Strömbäck och är lärare för årkurs sju på Uppsala Waldorfskola. Här står hon med "mobilhotellet", den korg där eleverna får lägga undan sina mobiltelefoner.

Foto: Sylvester Löfström

Uppsala2024-01-17 16:30

– Vi tyckte redan tidigt, och det tycker vi fortfarande, att det är viktigt att eleverna får umgås i verkligheten så att säga, att de får träna sig på det sociala, säger Ann-Cathrine Högberg.

Högstadiet på Uppsala Waldorfskola ligger i Hågaby, nedanför den snötäckta kullen med den gamla trävillan i gult som är skolans förskola. Högstadiedelen av skolan är en lite modernare byggnad i tegel som ligger mittemot en träbyggnad i röd färg som ser ut att ha varit en gammal lada. 

undefined
Sara Strömbäck och är lärare för årkurs sju på Uppsala Waldorfskola. Här står hon med "mobilhotellet", den korg där eleverna får lägga undan sina mobiltelefoner.

Några elever väntar på att dörrarna till skolan ska låsas upp så att de kan bli insläppta. Ett par av dem sätter sig ute i korridoren i väntan på att lektionerna ska börja vid 8.30. Några av dem pillar på sina telefoner med vetskapen om att det kommer dröja flera timmar innan de får göra det igen.

Waldorfskolan har nämligen mobilhotell, där eleverna i början av skoldagen lämnar in sina telefoner för att sedan få tillbaka dem vid skoldagens slut. 

Läraren till årskurs nio öppnar dörren för sina elever som ställer upp sig på ett led, och hälsar godmorgon. Eleverna plockar fram sina telefoner och lägger dem i en låda försedd med speciella fack, markerade med elevens namn. Rektor Ann-Christine Högberg berättar att den här regeln infördes redan 2015. Man kunde se hur eleverna blev uppslukade av sina telefoner, men också att det kunde bli en fråga om status, där vissa elever hade en mobil och andra inte.

undefined
Ann-Christine Högberg är rektor på Uppsala Waldorfskola.

– Nu bland äldre elever idag har det ju blivit så normaliserat att alla har en telefon, men det kan ju fortfarande vara så på mellan- och lågstadiet att alla inte har en, och då kan man känna sig utanför, säger Ann-Christine Högberg.

Inuti träslöjdssalen hänger lukten av sågspån och trä i luften. Där står elevskyddsombudet för klass 9, Zoé Widhammar och förbereder två grenar från ett träd som plockats från marken i skogen intill skolan. Zoé säger att skolans mobilhotell fungerar väldigt bra, att det är mycket enklare att koncentrera sig, samtidigt som det blir mer socialt.

– Och som skyddsombud för eleverna är det också väldigt bra att ingen blir fotad eller filmad utan tillstånd. De flesta elever har gått här så pass länge att alla är vana vid regeln, säger Zoé Widhammar.

undefined
Zoé Widhammar med två grenar från skogen intill skolan

Samtidigt blir det mer rättvist eftersom alla har samma förutsättningar att söka information, och att skolan blir som en fredad zon. Överenskommelser med föräldrar och undantag kan självklart göras, ifall eleven till exempel behöver telefonen för att översätta eller liknande. 

Nannaskolan är en annan skola som infört mobilregler i skolan, men dessa regler skiljer sig något från Waldorfskolans regler. Nannaskolan samlar in elevernas telefoner vid lektionens början men återfås vid rast. 

– Vi tycker att detta system fungerar bra och fyller syftet med att inte störa undervisningen, säger Henrik Ljungbom, rektor vid Nannaskolan.

undefined
Mobilhotell i klassrum på Uppsala Waldorfskola.

Att hålla telefonerna under hela skoldagen har sina fördelar, men skapar också praktiska problem, som till exempel vem som ska ansvara för detta och var de ska förvaras.

– Vi lever dessutom i ett kontantlöst samhälle och elever på högstadiet vill köpa mellanmål med swish, hur löser vi det? Har man hemklassrum är det även enklare med logistiken, men vi har inte det, säger Henrik Ljungblom.

Mobilregler i skolorna:

Alla skolor som kartlagts har infört någon form av regel gällande mobilanvändning, även om reglerna skiljer sig något. Reglerna för vardera skola ser ut som följande:

Uppsala waldorfskola: Mobilhotell under hela skoldagen.

Sunnerstaskolan: All elektronisk utrustning som exempelvis telefoner och smartphones samlas in vid skoldagens början och återlämnas vid dagens slut. Samma sak gäller på fritids.

Tunabergsskolan: Telefonerna samlas in vid lektionens början och återfås vid rast, på grund av skolans storlek och elevantal blir det svårt med den praktiska biten om vem som ska ansvara för telefonerna och var de ska förvaras.

Nannaskolan: Telefonerna samlas in vid lektionens början och återfås igen vid rast.

Vaksalaskolan: Telefoner och annan elektronisk utrustning samlas in vid skoldagens början och lämnas tillbaka vid dagens slut.

Björkvallsskolan: Mobilfri skola där telefonerna samlas in vid skoldagens början och återfås vid dagens slut.

Gottsundaskolan: Eleverna lämnar in sina telefoner i början av skoldagen och återfår dem vid dagens slut. 

Rosendals skola: Eleverna lämnar in sina telefoner vid skoldagens början och återfår dem efter sista lektionen.

Jensens grundskola: Mobilfri skola där eleverna lämnar in sina telefoner vid skoldagens början och återfås vid dagens slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!