En pojke på Domarringens skola var utsatt för kränkande behandling av andra elever vid flera tillfällen under 2011 och 2012. Barn- och elevombudet, BEO, har nu utrett händelserna och ger Uppsala kommun en anmärkning.
En anmärkning innebär att bristerna är mindre allvarliga. Skolan har trots allt utrett de händelser som de känt till och vidtagit vissa åtgärder, även om det inte anses tillräckligt.
I början av 2012 pratade rektorn med pojkens mamma och med en av de inblandade eleverna, men BEO anser att han även borde ha pratat med den utsatta pojken och övriga inblandade elever. De betonar att syftet med att utreda är att få tillräcklig kunskap om situationen så att man kan bedöma vilka åtgärder som behövs.
Pojkens mamma säger till UNT att hon och familjen är nöjda med beslutet.
– Vi känner att vi har fått upprättelse. Men vi hade velat ha ekonomisk ersättning för sveda och värk, säger hon.
Sonen har mått dåligt av mobbningen som började redan första skoldagen när han kom som ny i fjärde klass i Domarringens skola. Han fick höra att han inte var värd något, berättar hans mamma. Vid ett tillfälle blev han misshandlad av flera elever.
Uppsala kommun har tre månader på sig att redovisa vilka åtgärder de gjort med anledning av anmärkningen. Lars Romanus är skolchef för grundskolan. Det är till honom skolorna ska rapportera kränkande behandling. Enligt honom är det inte helt lätt för rektorerna att avgöra när en anmälan ska göras.
– Det händer mycket på en skola, knuffar och många mindre händelser som kan hanteras och lösas av skolorna själva.
Han berättar att rektorerna i våras fick en genomgång av vad som gäller vid incidenter med kränkande behandling.
– Det här på Domarringen hände innan rutinerna var fullt utvecklade. Nu har vi förtydligat dem, kommenterar Lars Romanus.
Rektorerna har nu fått en mall för hur man skriver en plan mot diskriminering och kränkande behandling.
Hade inte Domarringen redan en likabehandlingsplan?
– Jo, visst. Där har det brustit. De har inte följt den. Någonstans i kedjan har det gått fel, säger Lars Romanus.
Enligt skollagen ska alla situationer där elever upplever sig ha blivit utsatta för kränkande behandling anmälas till rektorn eller huvudmannen, oavsett värderingen av allvaret.