Mjukstarta och skaffa delmål

Att vara tillbaka på jobbet efter semestern kan kännas tungt, stressigt och överväldigande. Men det finns sätt att undvika en negativ och kaotisk tillvaro.

Se hösten som mysig i stället för trist.

Se hösten som mysig i stället för trist.

Foto: Cornelia Edblad/UNT arkiv

Uppsala2012-08-27 11:04

Ett främmande men ändå bekant, ihärdigt och alltmer irriterande ljud växer sig starkare och starkare. Det är väckarklockssignalen som griper tag i dig mitt i din djupa sömn och rycker dig upp till medvetenhet och vakenhet. Det känns som att du har sovit högst en timme och den kommande arbetsdagen känns ångestladdad och skräckinjagande.

Tillhör man dem som tycker att det känns tungt och stressigt att vara tillbaka på jobbet kan man tona ner det jobbiga genom att mjukstarta. Det rådet ger Åke Pålshammar som är neuropsykolog vid Uppsala universitet.
– Man ska acceptera att man har ett lägre tempo just i början och inte tro att man kan köra hundra på en gång. Om det går kan man börja jobba på en onsdag i stället för en måndag, så att den första arbetsveckan blir lite kortare. Då hinner man varva upp, snacka med arbetskamraterna om semestern och ordna sin arbetsplats, säger han.

Det gäller också att inte ha fullbokat i almanackan, och få ordning på arbetsuppgifterna genom att skriva upp det som ska göras så att man slipper ligga vaken på nätterna och grubbla. Får man ordning kan det kännas lite lättare, men det beror förstås helt på vad man har för slags arbete, konstaterar Åke Pålshammar.
Trivs man inte riktigt på jobbet och har man inte arbetsuppgifter som matchar ens önskemål så är det lätt att känna ångest över att vara tillbaka på arbetsplatsen. Måste man pina sig för att få saker att fungera så kan det vara läge att fundera över att hitta en annan sysselsättning, menar han.
– Visserligen ska man i dag vara glad om man har ett jobb, men känner man likadant tre veckor efter att semestern är slut så kan det vara läge att försöka se över situationen och kanske söka något annat arbete.

Enligt Åke Pålshammar bör man försöka hitta de positiva aspekterna i tillvaron när det känns tufft. Arbetsdagen tar trots allt slut och därefter har man i regel ledig tid att umgås med familjen, grilla, gå promenader eller börja träna. Små gester i vardagen kan också göra stor skillnad, menar han.
– Uppmuntran och positiva kommentarer på jobbet kan betyda otroligt mycket. Får man lite beröm kan man plötsligt känna man att man har en mycket roligare arbetsplats. Ger man det till andra får man ofta något tillbaka, ler man mot någon annan kan den personen inte låta bli att le tillbaka, det är programmerat i hjärnan. Och det kan göra att luften plötsligt fylls av en annan positiv värme.

Något annat som kan hjälpa till att stycka upp vardagen är att ha aktiviteter inbokade.
– Det är långt till nästa sommar och planerar man in saker under tiden som man kan se fram emot så kan det göra att man mycket bättre klarar av sitt arbete och liv.

Man ska dock passa sig för att boka in för mycket så att det får motsatt effekt. Och när det enda man skymtar på horisonten är arbete, kyla och mörker är det dags att ändra inställning, anser Åke Pålshammar.
– "Gud vad härligt med höst", ska man tänka. "Då kan man mysa vid någon härlig brasa med en härlig varm kopp te!". Man måste byta ut "tråk-grått" mot "mys-grått". Att hösten är lång ska man se positivt på och utnyttja, desto mer utrymme finns ju för att gå den där målarkursen.

Åke Pålshammar påpekar att man inte ska ta för givet att alla tycker att det är pest och pina att komma tillbaka till jobbet. Rent personlighetsmässigt är vi väldigt olika, och att vara tillbaka på jobbet efter semestern kan faktiskt kännas bra.
– Under sex veckor kanske man har haft för långa sovmorgnar, sippat vin på kvällarna och inte hållit i gång motionen. Om man har ett kreativt och härligt jobb kan det vara skönt att komma i ordning igen. Det beror förstås på hur man är som människa, men det kan kännas minst lika häftigt att komma tillbaka till jobbet som det kändes att gå på semester.

Tips

Så kommer du i gång

Åke Pålshammars tips:

Börja jobba på en onsdag i stället för på en måndag.

Mjukstarta, acceptera ett lägre tempo i början.

Få ordning – skriv ned vad som ska göras på jobbet så slipper du grubbla hemma.

Sätt upp delmål genom att boka in saker att se fram emot.

Ändra inställning – tänk "mys-grått" i stället för "tråk-grått".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!