Mjuklandning för Lettland?

Uppsala2008-04-02 00:01
Lettlands premiärminister Ivars Godmanis hade en lång dag i Stockholm i måndags med överläggningar med fyra ministrar med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen - och förhandlingar med Telia Sonera om privatiseringen av det statliga telefonbolaget Lattelekom.
Med finansminister Anders Borg diskuterades den lettiska ekonomin. Tillväxten har under några år varit bäst i Europa. Nu är inflationen värst i Europa. Detta år kommer den att kulminera, tror Godmanis - med väntade stora prishöjningar på energi och livsmedel. Frågan är om den lettiska ekonomin ska få en mjuklandning med en tillväxt i storleksordningen 5-6 procent och en hanterlig inflation - eller om det ska bli en mycket tvär inbromsning.

Den och andra frågor är av stor betydelse för Sverige, inte minst därför att Sverige med sina investeringar i storleksordningen 700 miljoner euro är en av de största utländska investerarna i Lettland, med stora intressen inte minst inom banksektorn.
I den lettiska debatten anklagas de ledande politikerna inte sällan för att ligga alltför lågt i förhållande till Ryssland. Av det skälet var två av de markeringar som Godmanis gjorde av särskilt stort intresse.
Han formulerade en mycket tydlig skepsis mot den rysk-tyska gasledningen Nordstream Han påminde om att alla Östersjöländer för första gången får möjlighet att gemensamtdiskutera gasledningen vid Österjörådets sammanträde i Riga i juni under lettiskt ordförandeskap.
- Det kommer att bli uppriktiga samtal, ingen diplomati, påpekade premiärministern och tryckte hårt på miljöaspekterna på denna första rörledning på Östersjöns botten. Han påminde om all gammal krigsmateriel som ligger på Östersjöns botten och som endast delvis är exakt lokaliserad - och berättade i det sammanhanget att man så sent som förra veckan upptäckt en tusen kilo tung, odetonerad bomb i Ventspils hamn, som ingen tidigare känt till. Hur mycket mer sådant finns?

På den eviga frågan om Ryssland konstaterade han kärvt att Lettland har en "historisk erfarenhet" av Ryssland, att man vill bygga "rationella relationer" - men att Lettland också håller fast vid sin tolkning av historien och inte tror på konsensus med Ryssland i denna fråga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om