Mjölkstudie toppade forskningsåret

Forskningsnyheter från stadens universitet fortsatte att sätta Uppsala på kartan i internationella nyhetsmedier under 2014. Allra störst spridning fick en studie som ifrågasätter nyttan av att dricka mycket mjölk.

Att tre eller fler glas mjök per dag kan vara hälsovådligt var den forskningsnyhet från Uppsala som fick mest genomslag under 2014.

Att tre eller fler glas mjök per dag kan vara hälsovådligt var den forskningsnyhet från Uppsala som fick mest genomslag under 2014.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2014-12-22 08:10

– Flera studier som jag medverkar till har fått stor publicitet, men aldrig tillnärmelsevis så mycket som den här. Fortfarande hör media av sig flera gången i veckan för intervjuer, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum.

Det var 22 oktober som den medicinska tidskriften British Medical Journal publicerade Uppsalaforskarnas studie, vars huvudresultat var att en hög konsumtion av mjölk inte sänker risken för benbrott, men ökar risken för förtida död. Brittiska BBC, Independent, Guardian och Daily Mail, amerikanska Time, Los Angeles Times, Fox news, ABC news och så småningom även New York Times, danska Jyllands Posten, finska Ilta Sanomet, belgiska Le Soir, tyska Der Spiegel och Indiens näst största dagstidning Times of India -- upplaga drygt 1,8 miljoner exemplar - är bara några av de många, många nyhetsmedier från alla världsdelar utom Antarktis som rapporterat om studien.

Av totalt mer än 17 712 artiklar som har publicerats i British Medical Journal ligger "mjölkstudien" just nu på en femte plats när det gäller uppmärksamhet i radio, teve, tidningar och sociala medier.

Men studien har också väckt en omfattande vetenskaplig debatt. Inte oväntat har en hel del kritik mot den kommit från forskare med direkta eller indirekta band till mejeriindustrin.

– Det är den tråkiga sidan av all uppmärksamhet. En alldeles för stor del av min arbetstid upptas av att bemöta kritik mot studien, som bygger på missförstånd och ibland på direkta förvanskningar av hur studien är gjord eller av våra resultat, säger Karl Michaëlsson.

En av Uppsalaforskarnas hypoteser är att det är skadliga effekter av sockerämnet galaktos som ligger bakom hälsoriskerna med att dricka mer tre glas eller mer mjölk per dag. Den skulle också kunna förklara varför forskarna inte fann någon ökad risk för frakturer och förtida död för personer som konsumerar ost, yoghurt och andra fermenterade mjölkprodukter. Fermenterade mjölkprodukter och ost innehåller lägre halter galaktos än mjölk eller inget galaktos alls.

– Fermenterade produkter kan också vara hälsobefrämjande då de innehåller laktobakterier, säger Karl Michaëlsson.

Forskarna planerar nu att gå vidare med studier där försökspersoner under begränsad tid får dricka mycket mjölk eller äta mycket fermenterade mjölkprodukter.

– Vår hypotes är att de när de dricker mycket mjölk får högre halter i blodet av några inflammatoriska och oxiderande ämnen än när de äter fermenterade mjölkprodukter, säger Karl Michaëlsson.

Den som vill ta del av debatten i British Medical Journal kring mjölkstudien och hur forskarna bemöter kritiken kan göra det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!