– Tänk om man fick betalt efter hur fint det är! utbrister Johan Helin på väg ned till den stora anläggningen med årtalet 1756 ovanför portarna.
Vi befinner oss på Edshammars säteri, strax norr om Storvreta. Johan Helin är 28 år och har nyligen tagit över gården efter sina föräldrar. Men efter det senaste budet från Arla har han börjat fundera på att lägga ner verksamheten.
– Det finns en skönhet med det här yrket, men man kan inte jobba gratis. Jag har tre barn att försörja.
Arla justerar mjölkpriset till bönderna varje månad. Höjningar och sänkningar hör mjölkbranschen till. Under de senaste två åren har kilopriset pendlat mellan 3,66 kronor och 2,84. Det sistnämnda är det lägsta priset på två år och börjar gälla i december månad.
– Man märker att konsumenterna har dålig pejl på hur vi har det. För mig har prissänkningarna ineneburit att mina intäkter minskat med 25 procent på helåret. Det blir en massa jobb som jag inte längre får betalt för, i värsta fall blir det konkurs, säger Johan Helin.
Det bakomliggande skälet till prissänkningen är, enligt Arla, att det finns mer mjölk i hela världen. "Det ryska importstoppet har också medfört att mer mjölk kommit ut på den europeiska marknaden, vilket ökat konkurrensen", skriver Arla i ett pressmeddelande.
Därmed har det blivit tuffare för mjölkbönderna i Sverige att få lön för sitt arbete. För Johan Helin handlar det nu om att hitta nya inkomstvägar.
– Vi måste etablera oss i fler grenar, till exempel hålla på med snöröjning och jobba borta från gården och familjen ännu mer. Jag arbetar tolv till femton timmar per dag. Vi måste pressa ut ännu mer av oss själva och få ut ännu mer mjölkproduktion ur våra kor.
Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har konstaterat att det är ett tufft läge i branschen och driver krav på att staten ska säkerställa att böndernas ekonomi är tillräckligt stabil för att de ska klara sin dagliga verksamhet, till exempel genom statliga lånegarantier. Johan Helin tycker att bonden ska ha tillräckliga förutsättningar att klara sig på egen hand.
– Man vill ju inte få statlig kompensation hela tiden. Det är mjölkpriset som måste upp. Jag skulle vilja höra vad konsumenterna vill, om de är villiga att betala en krona mer för mjölken. Om det nu inte blir något handlaren kan utnyttja för att tjäna mer pengar.