Mjölkbönder anpassar sig till ökande efterfråga

Margareta och Urban Olsson är mjölkbönder i byn i Ingvasta, nära Alunda. De menar att man får anpassa sig till den ökade efterfrågan på ekolivsmedel och planerar en omläggning av sitt lantbruk.

Margareta och Urban Olsson planerar utöka kobeståndet och i samband med det funderar de på att gå över till ekojordbruk.

Margareta och Urban Olsson planerar utöka kobeståndet och i samband med det funderar de på att gå över till ekojordbruk.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2009-02-22 08:00
- Visst blir det lite mera jobb, men skillnaden är inte jättestor, säger Urban Olsson.
En viktig aspekt i deras funderingar är den ekonomiska. Det pris som Arla betalar sina mjölkleverantörer har sjunkit sedan sommarens rekordpris till cirka två kronor och sjuttio öre per liter. Ekomjölken får bönderna någon krona mer för.

Margareta och Urban Olsson ska nu öka beståndet från 47 till 70 kor. Det är i samband med den satsningen som tanken på att gå över till ekologiskt jordbruk vuxit fram. Tillsammans med en ekonom från LRF-konsult, har de räknat och funderat över olika alternativ.
- För vår del har det varit tillgången till åkerareal som hittills begränsat möjligheterna att gå över till ekojordbruk. Det blir ju mindre skördar om man odlar ekologiskt. Men nu har grannen slutat med jordbruk och vi kan arrendera en del av deras mark, så nu är det möjligt, säger Margareta Olsson över en kopp kaffe i köket.

Banken har preliminärt beviljat lånet till att bygga ny ladugård och ritningarna till denna är nästan klar. Nästa steg är att begära in anbud från byggare. Tidigast någon gång under hösten 2010 kanske gården kan börja leverera ekomjölk.
- Men redan nu måste man börja tänka på utsädet och hur jorden ska brukas, säger Urban Olsson.
De egna kornas gödsel använder de även nu i hög grad. Konstgödsel är dyrt. I framtiden hoppas de kunna byta sin kogödsel mot ekologiskt spannmål från dem som är växtbönder. Den egna produktionen tror de nämligen inte kommer att räcka.
Lite svårigheter med den ekologiska driften kan de också se, även om de kallar dem detaljer i sammanhanget.

- Till exempel måste vi låta kalvarna stanna fyra dagar hos sin mamma. Det gör att separationen blir värre för dem. Nu skiljer vi dem åt efter en dag. Och om korna blir sjuka har de dubbelt så lång karenstid innan vi kan börja leverera deras ekomjölk, jämfört med nu, säger Margareta Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om