Mjölk och kalk kan ge skydd not tarmcancer
Män som konsumerar mycket kalkhaltig mat, framför allt i form av mejeriprodukter, insjuknar i mindre utsträckning i tarmcancer än män med ett lågt kalkintag.
— Våra resultat ger starkt stöd för att kalk, men också andra ämnen som finns i mejeriprodukter, skyddar mot denna vanliga cancerform, säger forskaren Susanna Larsson vid Institutionen för miljömedicin vid Karolinska Institutet i Stockholm.
När studien startade 1997 besvarade männen en omfattande enkät om sina mat- och dryckesvanor.
Utifrån dessa uppgifter har forskarna kunnat beräkna bland annat hur mycket och hur ofta de konsumerade olika mejeriprodukter och hur mycket kalk de dagligen fått i sig.
Under åren som gått sedan dess insjuknade 449 av männen i cancer i tjocktarmen eller ändtarmen.
— När vi närmare granskade vilka män som insjuknade fann vi att dessa cancerformer var klart vanligare bland dem som fick i sig lägst mängder kalk och konsumerade minst mejeriprodukter, säger Susanna Larsson.
I siffror innebär det omvänt att männen som konsumerade mejeriprodukter färre än två gånger per dag insjuknade i tarmcancer dubbelt så ofta som männen som till exempel drack mjölk eller åt ost minst sju gånger per dag.
Oavsett om männen fick i sig kalk från mjölk eller andra livsmedel — till exempel fisk, spenat och bönor — var risken för tarmcancer klart lägre bland hög- än bland lågkonsumenter av kalk.
Varför skulle kalk och mjölkprodukter skydda mot tarmcancer?
— Kalk kan binda gallsyror och andra ämnen som kan påverka tarmslemhinnan negativt. Men det finns också andra ämnen i mjölk som i djurförsök skyddar mot tarmcancer, säger Susanna Larsson.
Resultaten av den nya studien ligger i linje med flera tidigare undersökningar, bland annat en i höstas publicerad studie bland 61 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län, som också pekat på att mjölkprodukter skyddar mot tarmcancer.
Är det dags att börja rekommendera att både kvinnor och män ökar sin konsumtion av mejeriprodukter?
— Det är ännu för tidigt att rekommendera att män ökar sin konsumtion av mejeriprodukter. Det beror på att flera studier visat att ett högt kalkintag skulle kunna bidra till en ökad risk för prostatacancer, säger Susanna Larsson.
Den nya studien publiceras i det senaste numret av facktidskriften American Journal of Clinical Nutrition.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!