Glasen klingar och pratet sorlar på Odinsborg i Gamla Uppsala. Vid ett bord sitter Isabel Sundström, Frida Leijonborg och Anders Sundqvist. Framför dem står ett tiotal snapsglas, alla fyllda med olika mjödsorter. Gänget har bestämt sig för att de ska utse den bästa.
– Det är inte första gången vi dricker mjöd, men annars dricker vi mest öl. Det är kul att testa något nytt, säger Anders Sundqvist. Efter en del dividerande är trion till slut överens om en vinnare.
– Vi tyckte bäst om den som smakade jättemycket honung. Verkligen klassiskt mjöd, säger Frida Leijonborg.
Det är andra sommaren som mjödfestivalen arrangeras. Johan Pihl, en av arrangörerna, berättar att han märker av ett ökat intresse för den vinliknande drycken som görs på honung.
– Vi har fler besökare i år. Generellt känns det som att fler har börjat intressera sig för mjöd.
Johan Pihl tycker att charmen med mjöd är att det är så mångsidigt.
– Det är svårt att få ett mjöd att smaka exakt likadant, även om man vill det. Den variationsrikedomen tycker jag är väldigt rolig. I dryckeskön står Christel Thörnholm. Snart ska hon för första gången testa på mjöd.
– Jag bor i Skåne och där finns mig veterligen inte mjöd i samma utsträckning. Så jag får passa på att smaka nu.
Christel Thörnholm bestämmer sig för att testa en variant med jordgubbssmak. Efter att ha tagit en liten klunk ser hon glatt överraskad ut.
– Det där var inte så tokigt! Jag tyckte faktiskt om det.