Här på gågatan snubblar Uppsalaborna

Flera personer snavar på ett och samma ställe på gågatan. Valdemar Hjelm slog sig så illa att han fick åka till närakuten och sys. "En lömsk fälla för pensionärer" säger han.

Valdemar Hjelm ramlade och slog pannan. Han fick sy sex stygn på närakuten.

Valdemar Hjelm ramlade och slog pannan. Han fick sy sex stygn på närakuten.

Foto: Privat

Uppsala2022-04-22 05:00

I november 2021 invigdes de södra delarna av Kungsängsgatans ombyggda gågata. Ett av tilläggen var att den tidigare plana gågatan fått en längre, "rampliknande" del som avslutades tvärt med en liten decimeterhög avsats. Innan den nya gågatan ens officiellt invigts hade den första personen ramlat och slagit sig där, och kommunen fick sätta upp räcken på platsen för att förhindra fler skador. 

Men räckena tycks inte förhindrat att fler snavat, varav en del slagit sig illa. En av dessa är Valdemar Hjelm, som promenerade på gågatan för ungefär två veckor sedan, efter en seniorlunch på Kungsängsgatan där det serverats vatten till maten.

– Jag gick i sällskap med en kamrat och hade inte ögonen i backen, och så plötsligt sparkade jag i trappsteget och stupade rakt framåt, berättar.

Fallet resulterade i ett jack i pannan som fick sys med sex stygn på närakuten Samariterhemmet.

undefined
"Trappsteget ligger så till att det inte är någon skugga där, det är belyst framifrån så det är jäkligt svårt att se." Det säger Valdemar Hjelm, som kallar upphöjningen för "en lömsk fälla för pensionärer".

– Det är en väldigt lömsk fälla och det var ingen unik händelse att jag trippade omkull där, säger Valdemar Hjelm.

Johan Löfving och personalen på Svensk Fastighetsförmedling, som har kontor precis vid upphöjningen, bekräftar att de märkt att det ofta är folk som snavar där. Han vill gärna se att kommunen gör något.

– Det är någon varje eller varannan vecka som ramlar utför. Ungdomarna som faller kan oftast ta emot sig, men det är inte samma sak om du är 75, säger han.

undefined
Johan Löfving på Svensk Fastighetsförmedling berättar att från deras kontor har personalen sett någon ramla var eller varannan vecka. I många fall har de som skadat sig sökt sig in på deras kontor för att få vatten eller plåster.

Vid flera tillfällen har folk som ramlat fått hjälp av personalen på Svensk Fastighetsförmedling. Personalen berättar också att de kontaktat kommunen vid flera tillfällen för att felanmäla upphöjningen, men att de endast fått höra att om man gjort sig illa ska man göra en skadeanmälan på kommunens hemsida.

undefined
Det ser kanske inte mycket ut för världen, men detta lilla "trappsteg" har gett upphov till flertalet fallolyckor, berättar personal på Svensk Fastighetsförmedling, som har kontoret till höger, med utsikt över platsen.

Helena Brämerson Gaddefors på stadsbyggnadsförvaltningen var projektledare för ombyggnaden av gågatan södra. Hon säger att såvitt hon vet har de från kommunens sida inte fått in några felanmälningar om upphöjningen sedan de satte upp nya räcken.

– Vi har inte blivit uppmärksammade på problemet, men vi tar det på allvar. Vi vill ju inte att det ska finnas någon fälla på gågatan där folk gör illa sig. 

undefined
Helena Brämerson Gärdefors på gågatan i Uppsala.

Kommer ni se över det?

– Vi kommer att kontakta Svensk Fastighetsförmedling och göra en ny bedömning. Nu får vi en rapport, men jag skulle gärna vilja ha lite mer information för att bedöma att vi gör rätt åtgärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!