Ovanlig störning i fjärrvärmen – över 1200 hushåll drabbade

Vattenfall misstänker att det uppstått en läcka någonstans i fjärrvärmesystemet i Uppsala. Fjärrvärmen har varit avstängd i Nåntuna i sökandet efter läckan och fler områden kan stå på tur.

Uppsala2024-08-22 13:33

Vid 12.30-tiden på torsdagen fick över 1200 hushåll i Nåntunaområdet meddelande om en driftstörning i fjärrvärmen. Det handlar om en onormalt hög vattenförbrukning i produktionen och Vattenfall misstänker en läcka någonstans i fjärrvärmesystemet. 

Systematiskt kommer därför områden i fjärrvärmesystemet att stängas av för att Vattenfall ska kunna lokalisera var läckan finns, och ringa in en plats, enligt Vattenfalls pressekreterare Carina Netterlind. 

Kan alltså hela Uppsala bli av med fjärrvärmen?

– Ja det är möjligt, men inte på samma gång. Vi stänger av systematiskt, ett område i taget och det blir nog ungefär drygt 1000 kunder som påverkas i taget. Men det är klart, hittar vi den inte fort kan vi behöva gå ett varv runt Uppsala, säger Carina Netterlind.

Störningen är inte vanlig, och det händer inte ofta att Vattenfall behöver skicka ut hastiga varningar för att fjärrvärmen stängs av. Enligt Carina Netterlind ska uppehållen vara korta, på omkring 30– 60 minuter per område. Innan fjärrvärmen stängs av får kunderna ett varningsmeddelande.

– Det är inte ens säkert att kunden hinner märka något innan man kopplar på fjärrvärmen igen, säger Carina Netterlind.

Vid 14-tiden är fjärrvärmen tillbaka i Nåntuna, enligt Vattenfalls avbrottskarta. Efter det gjordes en sökning i Sunnersta. 

– Arbetet har avslutats för dagen, säger Carina Netterlind. Eventuellt är de läckan på spåren och kan lösa det i morgon fredag. I vilket fall påverkar detta inte kunderna i någon större utsträckning.

Under fredagen fortsatte felsökningen i Sunnersta.

– Vi får se om det blir aktuellt att felsöka i fler områden, säger Jonas Nilsson, anläggningschef, Vattenfall Värme.

Enligt Jonas Nilsson har ett fåtal kunder hört av sig med klagomål. 

– Vi strävar efter så korta avbrott som möjligt. Kunder kan möjligen uppleva svalare varmvatten en kort stund under avstängning.

Det är inte säkert att den höga vattenförbrukningen beror på en läcka, det kan finnas andra orsaker också. 

– Men nu söker vi efter läckor genom att stänga av en liten del av nätet i taget. Om trycket sjunker snabbt i den avstängda delen fortsätter vi att söka efter en läcka där. Vi har även andra metoder som larmtrådsmätning och nivålarm i fjärrvärmekammare, avslutar Jonas Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!