— Det ligger något bakom de flesta anmälningarna. Folk anmäler inte i onödan. Ofta står det inte rätt till med djurhållningen. Vi ser allvarligt på att de fall där de som har djur orsakar dessa onödigt lidande, Anna Axelsson, chef för djurskyddstillsynen vid miljökontoret
.
Uppsala kommun har inte någon fullständig bild över hur många djurhållare det finns i kommunen. Det beror delvis på att det inte finns någon anmälningsplikt om man har exempelvis endast ett par hästar. Totalt finns cirka 130 tillsynsobjekt av lantbruk, zoobutiker, hunddagis och kennlar registrerade i Uppsala.
- När vi får en anmälan vidtar vi som regel en åtgärd inom tre dagar. Oftast blir det en oanmäld inspektion, säger Anna Axelsson.
I Uppsala kommun finns ett 30-tal personer som har djurförbud. Förbudet kan omfatta all hantering av djur eller enbart förbud att hålla vissa djurslag. Det är länsstyrelsen som tar beslut om djurförbud, och besluten gäller tillsvidare.
Anna Axelsson menar att en anledning till att anmälningar om sällskapsdjur mer sällan leder till polisanmälan kan bero på att de är svårare att utreda eftersom de inte är lika lätt att få kontakt med den som är ansvarig för djuret.
- Klagomålen gäller ofta att hundar inte rastas, står inne och skäller eller inte får tillräckligt med mat. Vi lägger ned mycket jobb på att utreda misstänkta brott mot sällskapsdjur.
Anmälningarna om misskötta djur inom lantbruket gäller oftast att djuren är magra och har undermåligt med foder och bete.
Hundägare ställde själv diagnos
En hundägare polisanmäls sedan han underlåtit att uppsöka veterinär trots att djuret varit sjukt under ett års tid. Djurägaren visste att hunden led av en allvarlig sjukdom. Men trots det vände han sig inte till veterinär utan ställde själv en felaktig diagnos. Hunden var extremt avmagrad och märkt av sjukdom.
Kaniner dog av svält
En djurhållare som sedan tidigare är känd av miljökontoret har polisanmälts sedan en häst inte fått tillräckligt med foder. Djuret har saknat vindskydd, liggplatsen var bemängd med gödsel och strö saknades. Ägarens kaniner fick foder som höll dålig hygienisk kvalitet, och var utan näring. Miljökontoret konstaterade att en kanin svultit ihjäl.
Katten kunde inte behandlas
En djurägare anmäls till åklagarkammaren sedan hon misskött en katt. Då djurägaren kom till veterinär hade katten kraftigt uppspänd buk, illaluktande flytningar och ovårdad päls. Djuret bedömdes inte längre vara behandlingsbart och avlivades.
Får fick inget vatten
En lantbrukare polisanmäls sedan han lämnat får och katter utan tillgång till ligghall. Djuren saknade foder i den hönsgård där de inhystes, och fick endast tillsyn varannan dag. Ägaren var oförstående till att fåren måste få vatten dagligen och menar att snö borde kunna ersätta vatten vintertid. Trots påpekanden från myndigheten gjordes inga förbättringar och miljökontoret beslutade därför att djuren skulle avlivas och omplaceras.