Överläkaren misstänks ha tagit mutor för miljoner

4,1 miljoner kronor. Så mycket misstänks överläkaren Adel Shalabi ha tagit emot i mutor som chef på Akademiska sjukhuset. Egendomar till det värdet är nu säkrade. Sedan i maj sitter han häktad. En ovanlig åtgärd, enligt åklagaren.

På Akademiska sjukhusets Facebook berättas om inköpet av den nya utrustning som verksamhetschefen Adel Shalabi nu misstänks ha tagit emot pengar i egen ficka för.

På Akademiska sjukhusets Facebook berättas om inköpet av den nya utrustning som verksamhetschefen Adel Shalabi nu misstänks ha tagit emot pengar i egen ficka för.

Foto: Facebook/Skärmklipp

Uppsala2023-10-12 16:30

Den misstänkta muthärvan vid Akademiska sjukhuset i Uppsala avslöjades av SVT:s Uppdrag granskning för nästan exakt ett år sedan. Enligt programmet skulle Adel Shalabi som verksamhetschef vid Akademiska sjukhuset ha tagit emot 200 000 kronor i mutor i samband med köp av ny kamerautrustning, värd 6 miljoner kronor.

Sedan dess har den misstänkta muthärvan växt kraftigt. I början av oktober omhäktades Adel Shalabi. Nu har han suttit i häkte med restriktioner i över fyra månader.

Att någon sitter häktad så länge misstänkt för mutbrott är ovanligt.

– Jag har inte hört talas om många liknande fall, säger Staffan Edlund, åklagare vid Riksenheten mot korruption

undefined
Adel Shalabi misstänks för grov trolöshet mot huvudman från 2014 till 2019, det vill säga att han ska ha åsidosatt sina skyldigheter och orsakat ekonomisk skada för Region Uppsala. På bilden syns också tidigae sjukhusdirekören Eric Wahlberg.

Efter avslöjandet utredde Region Uppsala chefens arbete flera år tillbaka i tiden. Resultatet vill man inte säga något om, med hänvisning till sekretess i polisutredningen.

– Men vi kan ju konstatera att det här absolut har växt och att det nu gäller saker nästan tio år bakåt i tiden, säger Anne Nilsson, chefsjurist på Region Uppsala. 

I slutet av maj greps Adel Shalabi och har alltså suttit häktad sedan dess. I en handling från början av oktober framgår att han på sannolika skäl är misstänkt för fyra fall av mutbrott – två av dem grova – samt för grov trolöshet mot huvudman. 

Rätten ser också att det finns så kallad flyktfara, det vill säga att han skulle lämna landet om han släpptes fri.

Rätten har även beslutat att 4,1 miljoner kronor av Adel Shalabis egendomar ska säkras. Kronofogden har låst värden i form av en del av en fastighet i Danderyd, samt i kapital på fond- och bankkonton. Summan 4,1 miljoner är enligt rätten vad han kan krävas på vi en fällande dom.

undefined
Anne Nilsson är chefsjurist på Region Uppsala.

Summan stämmer med uppgifter i Aftonbladet från i maj, där källor beskrev att Adel Shalabi misstänktes tagit emot mutor för 4,1 miljoner kronor. Enligt uppgift till UNT, vilket samstämmer med Aftonbladets, är fyra olika företag inblandade i muthärvan. 

De första uppgifterna om en enstaka misstänkt muta om 200 000 kronor från ett företag har alltså växt kraftigt.

– Det här har blivit mycket större än vad vi trodde från början, säger åklagare Staffan Edlund.

Men något mer om utredningen vill han inte säga, annat än att den närmar sig målgång.

– Men vi kommer att behöva begära ytterligare en omhäktning.

Enligt regionjuristen Anne Nilsson har brottsmisstankarna lett till att Region Uppsala gjort ett arbete för att minska risken för oegentligheter.

– Vi har skärpt våra kontrollsystem, men enskilda individer kan vara svåra att stoppa. Förhoppningsvis har vi lärt oss mycket av det här och kan upptäcka saker i tid, säger hon.

UNT har sökt Adel Shalabis försvarare. Vid de senaste omhäktningsförhandlingarna bestred Adel Shalabi att det skulle finnas sannolika skäl för brottsmisstankar och skäl för omhäktning. Adel Shalabi medgav dock åklagarens begäran om säkring av egendomar. 

Adel Shalabi arbetade på Akademiska sjukhuset i tolv år, men slutade våren 2022. Anklagelserna gäller bara sådant han ska ha gjort under tiden i Uppsala. 

Det första misstänkta brottet som SVT avslöjade ska ha ägt rum 2019. Men misstankarna nu handlar om påstådd brottslighet mellan 2016 och 2022. När det gäller grov trolöshet mot huvudman är tiden för det misstänkta brottet satt till mellan 1 januari 2014 och sista december 2019. 

Detta har hänt

I oktober 2022 avslöjade SVT en misstänkt muthärva vid Akademiska sjukhuset, i samband med ett köp av röntgenapparatur för 6,5 miljoner kronor. Bland annat ska epost ha visat hur han uppgett numret på sitt privata bankkonto till chefen på Canon som sålde utrustningen. SVT visade också hur konversationen med företaget flyttades från Adel Shalabis arbets-epost, till en privat mejladress.

Både Adel Shalabi och Canon har hävdat att ersättningen gäller utbildning, som pandemin sedan satte stopp för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!