På storbildsskärmen i tingsrättens sal 1 demonstrerar kammaråklagare Victoria Engelkes hur det bara krävs några knapptryckningar på en hemsida för att sortera ut invånare av en viss ålder på en viss geografisk plats. Sedan är det enkelt att gå vidare, se vilka som bor ensamma och få fram deras mobilnummer.
– De som utför bedrägerierna riktar helst in sig på personer över 85 år. De arbetar intensivt i området under några dagar innan de åker vidare. De är ständigt i rörelse och därför svåra att komma åt, berättar åklagaren.
En 21-årig man från södra Sverige är åtalad för att ha deltagit i svindlerier mot tolv gamla personer i våras. Två av brottsoffren bor i Uppsala län. Sammanlagt lyckades bedragarna komma över drygt en halv miljon kronor genom att länsa de äldres bankkonton eller lura till sig deras bankkort och kod.
De tolv brottsoffer som nu avhandlas i Uppsala tingsrätt är enligt utredarna bara en liten del av en storskalig verksamhet, organiserad som ett företag, med bas i södra Sverige men med stora delar av landet som arbetsfält. Totalt misstänks ligan ha kommit över runt tio miljoner kronor från 150 fullbordade äldrebedrägerier bara det senaste året.
Allt startar med ett sms till de äldre som luras tro att de ska få hjälp att stoppa ett pågående bedrägeriförsök. I stället ser svindlarna till att komma över offrens bank-ID och koder och kan sedan swisha pengar till andra medlemmar i nätverket. I vissa fall får de äldre även besök hemma av en "banktjänsteman" som tar hand om deras bankkort och kod. Enligt polisen uppträder de mycket förtroendeingivande.
Stefan Larsson vid polisens enhet mot seriebrottslighet beskrev vid rättegången hur deltagarna rekryteras och får olika uppgifter, men sällan har full kunskap om hela brottsplanen eller andra deltagare. Hamnar någon hos polisen är risken därmed mindre att de kan avslöja något om hela upplägget eller andra gärningsmän.
– Om en person grips eller avtjänar straff så finns alltid andra som tar vid, berättade Stefan Larsson.
Ligan arbetar enligt polisen i kluster med olika personer men med likartad uppbyggnad. I toppen finns organisatörer som leder verksamheten och delegerar uppgifter. Ett antal utförare ringer upp de gamla och lurar dem att lämna ifrån sig koderna. I vissa fall besöker utförarna de gamla i bostaden och lurar till sig deras bankkort eller stjäl värdesaker.
Nätverket består enligt polisen också av särskilda systemutvecklare som kartlägger brottsoffer och bidrar med kunskap om bankverksamhet, It och juridik. De kan vara anställda i bank eller ha liknande yrken. Dessutom förekommer målvakter som tar emot svindelpengarna samt "anskaffare" som rekryterar målvakter och "gångare" som samlar ihop de pengar som hamnar hos målvakterna.
Alla deltagare får betalt enligt bestämda regler. De som ringer eller går hem till de äldre har ofta provision, andra har fasta ersättningar.
21-åringen i Uppsalaärendet erkänner att han deltagit i svindlerierna men förnekar att han haft någon central roll:
– Hans uppgift har varit att få ett bankkort i handen, ta ut pengar och göra inköp. Han har varit längst ned i kedjan och har ingen koppling till något organiserat gäng, summerade mannens försvarare, advokat Nils Svantemark.
Rättegången avslutas i början av december.