Det var i december 2021 som kvinnan i 50-årsåldern var inlagd på Akademiska, allvarligt sjuk och isolerad på grund av covid-restriktionerna.
Hon har tidigare berättat för UNT om vad som hände under sjukdomstiden: en vårdanställd man utsatte henne för flera sexuella övergrepp.
– Han körde in fingrarna säkert 30 gånger i underlivet. Den gången var det grovt, men jag bara låg där helt paralyserad, berättade hon om ett av tillfällena.
Nu åtalas den misstänkta mannen, som är i 25-årsåldern, för två våldtäkter och ett fall av sexuellt ofredande mot kvinnan. Han nekar till brotten.
– Våldtäkt är ett allvarligt brott oavsett var och när det sker, men det är klart att platsen det skett på och situationen som kvinnan beskriver innebär en oerhört utsatt situation. Jag menar ju att det är försvårande omständigheter, säger åklagaren Karin Persson.
Kvinnan anmälde våldtäkten i juni 2023, och i september 2024 greps och häktades mannen, då även misstänkt för en våldtäkt som skett i närtid på en annan plats i Uppsala. Den utredningen pågår fortfarande, men misstankarna har försvagats och det brottet omfattas inte av åtalet.
Mannen är ostraffad – men han har utretts för grov våldtäkt tidigare. Den utredningen lades dock ner i början av 2024.
När de misstänkta brotten inträffade jobbade mannen på en vårdavdelning på Akademiska, men utan medicinskt ansvar.
Sedan dess har han även arbetat som väktare, framgår av åtalet, och det finns vittnesmål kring att han förföljt kvinnor och försökt komma in i deras hem under det arbetet. Han ska även ha haft sexrelaterade attiraljer i sin uniform i tjänsten som väktare. Åklagaren Karin Persson använder det här i sin bevisning mot mannen.
– Det är ett särskilt beteende han har gentemot andra kvinnor. Jag menar att det är av viss betydelse, att man ser till hans beteende och hans modus.
I att det liknar hans beteende på Akademiska?
– Ja, säger Karin Persson.
Det har dock inte framkommit några nya brottsmisstankar mot mannen, men Karin Persson påpekar att det fortfarande pågår en förundersökning.
Kvinnan anmälde våldtäkten i juni 2023. Hur kommer det sig att utredningen tagit så lång tid?
– En del av den tiden leddes ärendet av polisen så då får du vända dig till dem. Jag blev förundersökningsledare i maj 2024 och mannen frihetsberövades i september, och min syn på det är att vi arbetat med ärendet sedan dess och haft goda resurser. Sedan är det speciellt när det är ett brott som anmäls i efterhand, då jobbar man med bevisningen på ett annat sätt. Det tar tid att utreda, så är det bara.
Mannen sitter fortfarande häktad, efter gripandet i september i år. Det har att göra med att man bedömer att det finns en risk att mannen begår fler brott och dessutom att det finns risk att han skulle kunna påverka utredningen, enligt Karin Persson.
– Det finns en risk att han återfaller i brott, i det här rör det sig ju om upprepad brottslighet mot den målsägande.
Minimistraffet för brotten som mannen misstänks för är två års fängelse. Karin Persson vill inte säga vad hon kommer yrka på för straff, men säger att den utsatta situation som kvinnan varit i kan vara en försvårande omständighet.
– Samtidigt kan det finnas förmildrande omständigheter också.
Rättegången inleds i början av december.