Polisen: Minderåriga åker till Uppsala för att mörda

Minderåriga skickas till Uppsala för att begå mord i utbyte mot pengar och för att bygga sitt kriminella varumärke. "Personer står i kö för att åta sig den här typen av uppdrag", säger polisen Daniel Matsson.

Uppsala2023-08-06 05:00

Flera av de som misstänks ligga bakom sommarens våldsvåg i Uppsala är minderåriga killar som inte är hemmahörande i Uppsala län. 

När UNT kartlägger de ungdomar som är misstänkta för sommarens skottlossningar och mordförsök i Uppsala framkommer det att personerna är hemmahörande i Småland, Södermanland och Stockholmsområdet.

– En grundtes är att man vill göra det svårare att hitta gärningspersonen. Att man vill ha en helt okänd person som kommer till en ny stad och inte har någon koppling till brottsoffret och som sedan försvinner, det kan vara tanken, säger Daniel Matsson som är tillförordnad regional underrättelsechef hos polisen.

Samtidigt kan det vara en nackdel för de kriminella då de inte känner till staden i fall de måste avvika från sina planer.

Hur går det till när de skickas på ett uppdrag?

– Det varierar. Vi har sett exempel där det hyrs Airbnb-boenden till ungdomarna och ibland åker man direkt hit och sedan tillbaka till sin hemort.

I de fall där polisen lyckats göra gripanden i samband med sommarens skottlossningar är fyra av fem misstänkta under 18 år. Det gäller skjutningen i Gottsunda på midsommarafton där en 14-åring sköts, skjutningen i Kåbo 21 juli där en man sköts och skottlossningen vid en fruktaffär i Gottsunda/Valsätra 25 juli.

En 17- och 18-åring misstänks även för förberedelse till mord och grovt vapenbrott i Östra Bäcklösa 19 juli.

Daniel Matsson konstaterar att polisen sett en ökning av antalet unga som begår grova brott i Uppsala. Han kan inte uttala sig om de enskilda fallen, men berättar om fenomenet i generella termer.

– Det kan gå oerhört fort, från att man är en ung person på glid till att man helt plötsligt förekommer i väldigt grov brottslighet. Det är en snabb negativ karriär, säger han.

Ungdomarna kan sökas upp av kriminella, men vissa söker sig till gängbrottsligheten på egen hand. Flera rekryteras där de bor och på platser där unga möts, exempelvis på ungdomsgårdar. I dag är det samtidigt lättare än någonsin för ungdomarna själva att söka sig till kriminaliteten.

– Många av dem söker aktivt efter en kriminell karriär som en genväg till pengar, smycken och märkeskläder. Man vill vara en person som andra fruktar för att vinna respekt.

De kan även tvingas att begå våldsdåd utifrån en verklig eller påhittad skuld till kriminella.

I dag sker det mer sällan att unga brottslingar är kända av polisen innan de begår grova brott, däremot har de ofta haft kontakt med skola eller socialtjänsten under sin uppväxt, berättar Daniel Matsson.

– För många år sedan pratade man om brottstrappan, man börjar med skadegörelse, sedan stjäl man en bil och det trappas upp. Men i dag finns exempel där personer ur ett polisiärt perspektiv är okända fram tills de förekommer i väldigt grov brottslighet.

Hur ser ert samarbete med socialtjänsten ut?

– Polisiärt finns det en skyldighet att underrätta socialtjänsten, men i den andra riktningen så är det väsentligen mer strikt sekretess som hindrar samverkan.

Daniel Matsson skulle vilja se att samarbetet mellan polis, socialtjänst och skola därför utvidgas för att kunna fånga upp fler barn och unga innan de får kontakt med den kriminella världen.

– De saker vi gör nu kommer ha påverkan flera år framåt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!