Sigtuna är en av åtta kommuner i nordvästra Stockholm som ingår i en jourhemspool med bas i Sollentuna. Syskonen skulle få en fristad i vad som verkade vara ett tryggt hem i poolens område. Jourhemspappan hade mångårig erfarenhet och har haft flera barn boende hos sig, dock inte bara från jourhemspoolen. I dag sitter mannen häktad, på sannolika skäl misstänkt för att ha våldtagit syskonen.
Övergreppen tros ha ägt rum i bostaden mellan april och juni nu i år. Åklagaren Annika Lille vid Norrorts åklagarkammare som utreder ärendet vill inte kommentera huruvida jourhemspappan erkänner brottsmisstankarna eller inte. Hon tillägger:
- Åtal ska väckas senast den 23 augusti, men jag kommer att begära förlängning.
Kerstin Lidman, socialchef i Sollentuna kommun, berättar att förvaltningen också har påbörjat en lex Sarah-utredning för att bland annat ta reda på om något har missats i rekryteringsprocessen. Men i dagsläget kan hon inte se att jourhemspoolen hade kunnat göra något annorlunda. Enligt Kerstin Lidman görs tre till fyra månader långa utredningar innan ett hem accepteras. Då ingår bland annat djupintervjuer, hembesök, referenser och kollar i olika register.
- Man kan aldrig till 100 procent garantera att sådant här inte förekommer. Det är jättesvårt, säger hon.
Hon får medhåll från Edit Bjurdamm, chef för individ- och familjeomsorgen i Sigtuna kommun.
- Det finns inga ord för hur sorgligt det här är för de inblandade barnen. Men hur samhället ska kunna göra något är svårt att säga eftersom det är ett beteende som inte syns och är man inte straffad tidigare finns det inte med i något register.
Kerstin Lidman berättar att barnen som befann sig i jourhemmet omplacerades direkt när misstankarna kom fram. Enligt henne får syskonen också stöd att bearbeta de misstänkta våldtäkterna.
- Socialtjänsten gör allt för att deras förtroende för vuxenvärlden ska återupprättas.
I dagsläget finns det inga uppgifter om att andra barn ska ha drabbats. Både Kerstin Lidman och Edit Bjurdamm menar att det är en polisiär sak att ta reda på det. Men åklagaren Annika Lille är av en annan åsikt.
- Det är kommunen som vet vilka barn som har varit placerade där, vi har inga sådana uppgifter. Vi utreder när det finns en misstanke.
Men enligt Kerstin Lidman finns det inga register över vilka som har bott på jourhemmet. - Vi har tagit reda på vad vi nu vet och vänt oss till kommunerna som är aktuella. Det är åklagaren som bedömer om utredningen ska utvidgas för att ta reda på vilka barn som har bott där, säger hon.
Edit Bjurdamm bekräftar att en pojke från Sigtuna kommun var bosatt på jourhemmet under tidsperioden som våldtäkterna misstänkts ha ägt rum. Enligt henne ska han ha fått hjälp att hantera händelsen.
- Han har fått det stöd som var lämpligt just då.
Edit Bjurdamm säger att Sigtuna kommun även kommer fortsätta samarbetet med Sollentuna kommun.
- Vi har jättestort förtroende för deras sätt att sköta jourhemspoolen. Det här är ett jättetragiskt undantag.