Den Akademiska modellen är en variant av det centrala avtalet som skulle ha trätt i kraft efter att det tidigare lokala avtalet slutat gälla. Det lokala avtalet sades upp av Vårdförbundet eftersom det medförde vissa negativa effekter för bland annat föräldraledig personal. Men förhandlingarna om ett nytt lokalt avtal strandade, och i stället presenterade arbetsgivaren Akademiska sjukhuset, en egen modifierad variant av det centrala avtalet, den Akademiska modellen.
Men effekterna av den modellen väckte starka protester redan i somras då 26 sjuksköterskor sade upp sig i protest mot de konsekvenser med förlängd arbetstid och sämre betalt som det skulle få.
Tidigare i höst har Madeleine Grenå, ordförande för Vårdförbundets lokalavdelning, varnat för att nya uppsägningar skulle bli följden när nya scheman lagda i enlighet med Akademiska modellen började rullas ut. Det var också vad som hände på neuro-operationsavdelningen där alltså 10 sjuksköterskor sagt upp sig.
Nu har också sjuksköterskorna på avdelning 95 F vänt sig till sjukhusdirektören med en skrivelse där de uttrycker oro för konsekvenserna av det nya avtalet som för dem träder i kraft en vecka efter nyår.
På avdelning 95 F får nyfödda barn vård, både intensivvård för barn som till exempel inte kan andas på egen hand och intermediärvård för dem som behöver annan typ av sjukvård i starten av livet. Avdelningens sjuksköterskor är oroliga för att deras nya arbetstider i förlängningen ska leda till att barnen drabbas.
På avdelning 95 F har Beatrice Hjelte arbetat som sjuksköterska inom intermediärvården.
– Alla barn som föds är våra potentiella patienter, det kan gå fel för alla i en förlossning. Det vi är mest rädda för är att någon inte ska få plats och att vi inte ska kunna ge den vård vi vill på grund av personalbrist som leder till platsbrist, säger hon.
Redan nu är man underbemannade på avdelningen, berättar Beatrice Hjelte, det har varit svårt nog tidigare att locka sjuksköterskor att söka sig dit. Med de nya arbetstiderna blir det ännu svårare, tror hon. Och hon har kolleger som vill sluta.
– Man hör i personalgruppen från sjuksköterskor som inte orkar, och som fasar inför de schemalagda extrapassen. Det finns många missnöjda redan nu som funderar på att säga upp sig. Det skapar en oro i hela arbetsgruppen.
Vad säger ledningen om att ni tror att det kommer att bli svårt både att nyrekrytera och att behålla den personal ni har?
– Vi har inte riktigt fått något svar, förutom att arbetstidsmodellen kommer att träda i kraft. Jag tror inte att de inser att det är så många som känner att de inte orkar, jag tror inte att de ser vart det kommer att leda. De säger att det kommer att gå att bemanna med den nya modellen.
Beatrice Hjelte säger att hon och kollegerna på avdelning 95 F hoppas att deras skrivelse ska leda till att både sjukhusledningen och politikerna får upp ögonen för deras situation. Och inse att den nya arbetstidsmodellen riskerar att stjälpa en redan underbemannad avdelning.
– Det är en intensivvårdsavdelning med högspecialiserad vård. Man måste övervaka de här barnen, det går inte att lägga barnen ensamma på en sal, det måste vara personal. Det vi har hört är kommentaren att "förändring är alltid svårt", men det är inte riktigt det handlar om när man pratar om barn och barnens liv.