Missnöje med internetleverantörer

Internetbranschen växer snabbt i takt med att allt fler skaffar sig internetuppkoppling. Många är missnöjda med sina leverantörer och klagomålen trillar in i strid ström.

Uppsala2007-04-07 18:11
Konsumenternas telefon- och internetbyrå startades den 11 oktober i fjol för att stärka konsumentskyddet. Under årets tre sista månaden tog byrån emot 826 klagomål mot internetoperatörer.
Flest klagomål, i förhållande till marknadsandel, riktades mot Bredbandsbolaget, följt av Glocalnet, Spray, Telia Sonera, Tele 2 och Com hem. Försenade leveranser och problem efter flytt är de allra vanligaste klagomålen. Många klagar också på att operatörernas kundtjänst är svåra att nå eller ger ett dåligt bemötande.

Anna i Uppsala, som i sammanhanget inte vill medverka med sitt efternamn, är en av dem som har problem med sin internetleverantör. I sex månader försökte hon komma överens med Com hem innan hon i januari anmälde tvisten till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.
- De ställde till det otroligt för mig. Det var som en heltidssysselsättning och jag tycker att de inte lyft ett finger. Jag har ju betalat för något som de inte levererat, säger hon till UNT.
En dag runt midsommar i fjol ringde Annas telefon och en säljare från Com hem erbjöd henne ett billigare abonnemang. Anna tackade ja efter att ha försäkrat sig om att hon kunde säga upp det när hon ville.

Först efter en och en halv månad fick hon ett modem som verkade fungera och under tiden var hon helt utan både telefon och uppkoppling. Anna tröttnade och ville ångra avtalet, men det var för sent.
- Då sa jag att jag ville säga upp avtalet. "Nä, det kan du inte, du är upplåst på två år", fick jag till svar, säger Anna.
Ångerrätten gäller i 14 dagar och börjar när kunden har fått en bekräftelse med information om villkor och ångerrätt.
- Om man inte upplyser om ångerrätten får kunden automatiskt ett års ångerrätt, säger Johan Rådman, jurist på Konsumentverket.

Anna fick ingen bekräftelse och Com hem kunde heller inte hitta inspelningen av det muntliga avtalet. Ord stod mot ord om vad som hade sagts och Anna fick inte säga upp avtalet.
- Det verkar vara olyckliga omständigheter och eventuellt missförstånd som ligger bakom det här. Hon är uppenbarligen besviken och missnöjd och det tycker vi är tråkigt. Vi lever på våra kundrelationer så de är viktiga för oss, säger Bernd Schmitz, tillförordnad informationschef på Com hem.
Uppkopplingen och telefonen fungerade aldrig som de skulle för Anna och Com hem menade att det inte var något fel på deras sida.
- Jag bad dem flera gånger att skicka ut en tekniker, men de sa att de inte hade tekniker, säger Anna.
Efter många mejl och telefonsamtal utan lösning bestämde sig Anna för att anmäla tvisten till ARN och meddelade Com hem det.
- Då ringer mobilen. "Hej, jag heter Gunnar och är tekniker på Com hem. Jag ska komma och kolla utrustningen".

Men trots att det alltså fanns en tekniker kunde inga installationsfel hittas. I december gick Com hem med på att säga upp avtalet och lovade att ersätta Anna för delar av hennes kostnader. Hon vill ha full ersättning och väntar nu på beslut från Allmänna reklammationsnämnden i tvisten.
FAKTA/ Internetklagomål

I fjol gjordes sammanlagt 2 322 anmälningar och klagomål på internetbranschen till Post- och telestyrelsen, Konsumentverket, Allmänna reklamationsnämnden och Konsumenternas telefon- och internetbyrå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om