Missnöje med arbetsmiljön på Gränbyskolan

Uppfattningen om Gränbyskolans arbetsmiljö skiljer sig kraftigt inom skolans personalgrupp. Det visar den kartläggning av den psykosociala arbetsmiljön som genomförts efter krav från arbetsmiljöverket.

Uppsala2006-04-11 00:00
Kommunhälsan radar i sin kartläggning upp ett antal rekommendationer. Bland annat måste Gränbyskolans organisation ändras och helhetssyn och jämn arbetsfördelning mellan personalgrupperna måste framhållas. Skolans ekonomi måste utredas, och elevvårdsresurserna måste stärkas, rekommenderar Kommunhälsan.
- Skyddsombuden och jag ska nu ta fram en handlingsplan för hur vi går vidare i det här arbetet, säger Lars Romanus, skolchef i nordöstra skolområdet, där Gränby ingår.
Resultatet av kartläggningen var väntat, tycker han.
— Det är både positivt och negativt som kommer fram, men framför allt pekar kartläggningen på skillnaderna mellan personalgrupperna, säger Las Romanus.

Ny rektor på gång
Arbetsmiljön är enligt Kommunhälsan engagerande men krävande och överlag finns ett visst missnöje med situationen. I tio av tretton frågeområden avviker Gränbyskolan negativt gentemot en referensgrupp. Största avvikelserna återfinns inom områden som arbetsledning, möjligheter att påverka, samt samarbete och socialt klimat. Personalen knuten till skolans fotbollsklasser är dock betydligt mer positiva än övrig personal, till exempel när det gäller arbetsglädje.
Ett allvarligt problem som Kommunhälsan anser bör hanteras inom kort, är att flera medarbetare utsatts för hot om våld eller för våld, samt kränkande särbehandling det senaste året.
I vintras lämnade dåvarande rektor sin tjänst. Hon hade då starkt ifrågasatts av bland annat Lärarnas riksförbund för sitt agerande vid polisanmälningar av lärare. Flera lärare har i kartläggningen också berättat att de känner sig osäkra på hur de ska hantera svåra elever i klassrumssituationen, på grund av polisanmälningarna.
Rekryteringen av en ny rektor pågår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!