Missnöje inom poliskåren

Målet var en effektivare organisation, närmare medborgarna. Men flera poliser som UNT pratat med vittnar i stället om en tungrodd arbetssituation.

Målet var en effektivare organisation. Men flera poliser som UNT pratat med berättar om en tungrodd arbetssituation.

Målet var en effektivare organisation. Men flera poliser som UNT pratat med berättar om en tungrodd arbetssituation.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2015-07-26 06:54

Vid årsskiftet sjösattes polisens nya organisation. Uppsala län blev då del av ”region mitt”, en av sju nya polisregioner i landet. Målet var att komma närmare medborgarna, effektivisera och samordna både kompetens och resurser. Men drygt ett halvår senare beskriver en person verksam inom polisen som UNT pratat med arbetssituationen som tungrodd och otydlig. Med ett avstånd mellan medarbetare och chefer som bara växer.

– Det är många som slutar. Vi tappar hela tiden kompetens.

– Och kritik uppskattas inte inom polisen. Det är lågt i tak.

Personen säger att hen varit med om många olika traumatiska situationer under sina år som polis; misshandlar, barn som farit illa och trafikolyckor.

– Men det är inte det man mår dåligt av. Det är att man har en så liten chans att påverka sin arbetssituation.

Andrew Tomkinson på Polisförbundet i Uppsala län känner igen kritiken.

– Man har tagit bort många av de biträdande chefsposterna, men jobbet måste fortfarande utföras. Nu blir många ensamma, tidigare har man haft någon bredvid sig. Det finns sedan lite tid över till att samtala med medarbetarna.

– Det finns också en osäkerhet kring vem som ska fatta beslut. Organisationen har inte landat, säger han.

En stor del av verksamhetscheferna inom polisen är fortfarande endast tillförordnade, vilket bidrar till problematiken.

– Många tänker nog att det kanske är bäst att jag hålla sig lite lågmäld just nu. Det har en tystande effekt. Jag tror att medarbetarna är ganska tydliga, men den potentiella chefstaben tänker så klart på att de snart kommer att utvärderas och bedömas när de fasta posterna ska tillsättas framöver.

Michael Fetz är biträdande chef för polisregion Mitt.

– Jag har full förståelse för att det finns de som tycker att det är rörigt och att det här borde gå snabbare. Men det här är en av de största förändringarna som polisen någonsin har genomgått, säger han.

Angående chefstjänsterna som försvunnit menar han att det gett fler poliser ute i samhället.

– Vi har valt att ta bort en del biträdande chefer för att det ska bli färre som sitter vid skrivbord och fler på fältet. Men det är ett pågående arbete.

Han upplever inte att problemen går ut över det dagliga polisarbetet.

– Vi klarar vårt uppdrag. Vår verksamhet fungerar samtidigt som vi jobbar med interna frågor kring omställningen.

Polisens nya organisation

Polisregion Mitt bildades den 1 januari 2015, och är en av sju regioner i Sverige. Regionen består av Gävleborgs län, Västmanlands län, Uppsala län, vilka i sig utgör var sitt polisområde. Respektive polisområde är vidare indelat i lokalpolisområden. Polisregionerna ersatte de tidigare till antalet 21 polismyndigheterna. Polisregion Mitt ska ledas från Uppsala, som får det samlade ansvaret för polisverksamheten inom regionen. Ett ansvar som bland annat omfattar utredningsverksamhet, brottsförebyggande verksamhet och service.

Källa: polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!