Missförhållanden i äldrevården
Hemtjänstpersonal i Sala Backe i Uppsala har gjort en lex Sarah-anmälan om missförhållanden i vården. Sedan i december har de skrivit över 200 avvikelserapporter. Många patienter har inte varit utomhus på månader.
Ibland ringer hemtjänsten och säger att de inte har tid att komma och hjälpa mig med till exempel bäddning. Man blir lite ledsen när man sitter ensam hemma men man får vara glad med den hjälp man får, säger May-Brith Pettersson, på bilden tillsammans med undersköterskan Elisabeth Liedholm.
Foto: Pelle Johansson
Äldreomsorgen i Uppsala dras med stora sparbeting. I oktober minskades antalet tjänster med 10 procent vid Snickarens servicehus, som också handhar hemtjänsten i området.
Promenader inställda
En av hemtjänstgrupperna, som servar cirka 100 personer i Sala Backe, slår nu larm om att neddragningarna gått så långt att de inte längre kan utföra alla sina uppdrag.
— Sedan i höstas är nästan alla promenader inställda. Städa hinner vi i bästa fall varannan månad. Hos många ligger ett dammlager över lägenheten och hur det luktar i badrummen ska vi inte prata om, säger Elisabeth Liedholm.
Vårdbiträdet Anne-Charlotte Eklund berättar om sin vardag, till exempel hur en dement kvinna i fredags fick vänta på sin frukost och medicin till klockan halv elva på förmiddagen.
Luktade för illa
För att spara pengar har flera arbetslag slagits samman.
— Det medför att vårdtagarna får besök av fler personer från hemtjänsten än tidigare. Vi har vårdtagare som vägrar duscha med ny personal. En av dem har inte duschat på över en månad och på den dagliga sysselsättningen vägrade man att ta emot honom för att han luktade så illa, uppger undersköterskan Annette Höglund.
Någon vanvård förekommer dock inte, enligt de personer UNT talat med.
— Om någon till exempel måste ha insulin prioriterar vi det, säger Annette Höglund.
Enligt Anders Forslund vid länsstyrelsen är kommunen skyldig att utföra de hemtjänstinsatser som den enskilde beviljats.
— Det är en rättighet som grundar sig på myndighetsbeslut.
Orimlig tidsplan
De flesta vårdtagare betalar för hemtjänsten. För att kunna ersätta dem för outförda arbetsuppgifter har hemtjänsten börjat skriva avvikelserapporter.
— Tidigare har vi inte hunnit med det, men nu har vi sagt att vi måste göra det i alla fall, säger Anne-Charlotte Eklund.
Sedan i somras arbetar hemtjänsten efter fasta tidmallar.
— Vi bara gapade när vi såg den tid vi får på oss, berättar Elisabeth Liedholm. Att gå och handla ska ta högst 30 minuter och då ingår all den tid det tar att gå hem till vårdtagaren, gå igenom förråd, skriva handlingslista, ta sig till affären och tillbaka, packa upp etc.
Kopplar bort medkänslan
Personalen säger att de ofta har dåligt samvete för sånt de inte hinner med.
— Men man får koppla bort empatin för att orka med jobbet, säger Annette Höglund.
Torgny Hagelin, enhetschef vid Snickarens servicehus, uppger att de marginaler som fanns inom hemtjänsten innan neddragningen i höstas nu är borta.
— Om en vårdtagare till exempel kommer hem från sjukhus kan det uppstå problem. För att hinna med de servicenära tjänsterna har vi sedan en månad utökat med drygt en tjänst.
— Vi försöker jobba ifatt det som inte hinns med direkt men det kan bli förseningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!