Missbruksproblem ökar bland ungdomar i Knivsta
I Knivsta börjar allt yngre ungdomar använda alkohol och narkotika. Men det är bara en del i den problembild som målas upp av dem som arbetar med barn och ungdomar. Nu vill man starta en grupp med bred kompetens för att fånga upp problemen innan de växer sig stora.
I dag finns ingen verksamhet i Knivsta som erbjuder barn och deras familjer professionell vägledning för att förebygga en negativ social utveckling, bortsett från Fröhusets familjecentrum som finns till för småbarnsfamiljer.
På individ och familjeomsorgen (IFO) har utredningsarbetet den senaste tiden handlat nästan uteslutande om barn i åldrarna 10—18 år. Det är bland annat i deras utredningar som barns tidiga alkohol- och narkotikadebut uppmärksammats.
De problem som IFO möter handlar mycket om relationsproblem mellan vuxna och barn, samt vuxna sinsemellan, säger Agneta Öberg, sektionschef för barn- och ungdomsgruppen på IFO i Knivsta. Många upplever svårigheter och osäkerhet i föräldraskapet. Ofta är alkohol eller droger inblandade.
Hela familjen måste få stöd
— Stöd måste ges åt hela familjen, inte bara åt barnen, säger Agneta Öberg som anser att de ökade sociala problemen helt klart kan härledas till att Knivsta växt mycket på senare år.
— Det skulle behövas en fältsekreterare utanför kontorstid, som kunde vara ute i samhället på kvällarna, gärna i samarbete med polisen.
John Söderholm i gatulangningsgruppen på Uppsalapolisen säger att ökat missbruk bland ungdomar är en generell trend. Men specifikt för Knivsta är att äldre missbrukare flyttar in från norra Stockholm på grund av bostadsbristen. De säljer narkotika, vanligtvis cannabis till yngre ungdomar, enligt John Söderholm.
— Jag tror att mörkertalen är stora i Knivsta eftersom det inte funnits någon polis stationerad där på länge. Inte heller har det funnits någon fältassistent som arbetat förebyggande mot droger och missbruk, konstaterar han.
Negativ självbild
Förutom att allt fler och allt yngre ungdomar missbrukar alkohol och droger, har barnmorskorna på mödrahälsovården uppmärksammat att en del unga tjejer har en negativ självbild och är vilsna i sin kvinnliga identitet på väg in i vuxenlivet. Sedan 1998 träffar de tjejer i årskurs sex och pratar om bland annat värderingar, kärlek, droger och gränssättningar.
— Vi har fått signaler om ett hårdnande klimat, med ett hårt språk och råare umgängesformer, berättar barnmorskan Kristina Tanninger.
Hon märker ett sug efter att prata med vuxna, testa normer och få referensramar.
Nu efterlyses ett tvärprofessionellt ungdomsteam i Knivsta för att fylla glappet mellan ungdomsverksamheten i Kupolen och socialtjänstens myndighetsutövning. Där ska bland annat elevvårdspersonal, barnmorskor, kyrkan och socialtjänsten finnas med, berättar Agneta Öberg som är en av dem som står bakom förslaget.
I kväll, tisdag, ska indelningsdelegerades arbetsutskott ta ställning till en ansökan om projektpengar hos länsstyrelsen för ett tvärprofessionellt ungdomsteam, professionell vägledning och ett handlingsprogram mot drogmissbruk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!