I mitten av juni i år vann Cityaktuen som ägs av Praktikertjänst anbudsupphandlingen för att driva Närakuten i Uppsala de kommande två åren. Enligt avtalet ska Cityakuten ta över den 15 januari från nuvarande entreprenören Aleris. Aleris slutar dock sin verksamhet den sista december. Det innebär att det blir ett glapp på två veckor där Närakuten inte kommer att vara bemannad.
Enligt Carina Bäckström, enhetschef vid landstingets hälso- och sjukvårdsstab, måste det finnas tid att flytta ut och in i de nya lokalerna.
– Det är svårt att göra på nyårsnatten. De måste ha tid på sig att få igång sina system, få tillgång till Cosmic och annat. Det här måste ske parallellt. Under tiden är det inte möjligt att ha Näraktuen öppen, säger hon.
Även landstingets personal måste vara med, bland annat på IT-sidan och alla jobbar inte över helgerna.
– Att sätta ett slutdatum för avtalet till 31 december var inte så bra. Hade det varit satt till den 14 januari så hade glappet blivit betydligt mindre, säger Carina Bäckström.
Enligt hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Anna-Karin Klomp (KD) så ingick också ett lokalbyte inom Samariterhemmet, där akuten ligger, i planen. Tanken var att Cityakuten skulle flytta in där så allt var klart till den femtonde januari. Nu blev det inte så.
– Lokalerna passade inte. Hade det fungerat så skulle bytet av entreprenör inte varit något problem, säger hon.
Nu är planen att låta vårdcentralerna ta över Närakutens patienter under de två veckorna.
– Aleris som har flera vårdcentraler i Uppsala har erbjudit sig att hålla öppet till klockan 23 om kvällarna. Det kan också landstingets egna om de vill. Det är fritt för alla. Vi undersöker om det kan ske med bibehållen ersättning eller om vi ska införa en extra ersättning, säger hon.
Gör landstinget det så måste samtliga vårdcentraler få erbjudandet. Hur många som är intresserade av att ha öppet är inte klart.
Kan ni inte bara hålla Närakuten stängt i två veckor?
– Det skulle innebära ett oerhört tryck på Akademiska sjukhusets akutintag. Närakuten tar emot mycket patienter i dag. Målet är att erbjuda motsvarande vård och samma öppettider via vårdcentralerna.
Nästa gång Närakuten handlas upp tror Anna-Karin Klomp att det går smidigare.
– Då kommer vi att kunna byta vårdgivare på kortare tid, säger hon.
Miss tvingar närakut att stänga
En miss i planeringen vid bytet av entreprenör gör att Närakuten måste hålla stängt de två första veckorna i januari. Tanken är att vårdcentralerna ska kompensera med ökat öppethållande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!