Ann Borglund driver ett ridhus i Åkersberga i en anläggning med 65 hästar. I början av januari blev en av hästarna sjuk och skickades till Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Hästen åkte in med neurologiska symptom och fick avlivas.
– Självklart var vi oroliga att det skulle vara någonting smittsamt, så vi frågade om det och bad att få se provsvaren, säger Ann Borglund.
Svaret de fick då var att det inte skulle vara någonting smittsamt, men några provsvar fick de inte se. En dryg vecka senare blev en till häst i stallet sjuk, och Ann Borglund valde då att själv stänga stallet då hon misstänkte att det var något smittsamt. När sedan häst nummer tre insjuknade och skickades till Universitetsdjursjukhuset frågade de åter efter provsvaren från den första hästen.
De fick då enligt Ann Borglund bara kryptiska svar. Ett par dagar senare, två veckor efter att första hästen insjuknade, fick hon se provsvaret via sociala medier.
– Det stod att Länsveterinären hade stängt mitt stall, och då hade jag inte hört någonting alls från djursjukhuset. Skulle jag ha vetat vad det handlade om skulle vi ha kunnat isolera hästarna, och kanske kunnat förhindra spridningen, säger Ann Borglund.
Henrik Ericsson, direktör för Universitetsdjursjukhuset, medger att rutinerna inte gått rätt till.
– Normalt sätt ska man få provsvaren så fort man fått resultatet. Misstaget beror på den mänskliga faktorn och vi beklagar vad som hänt. Vi har gjort fel i grund och botten, säger han
Varför Universitetssjukhuset sagt att det inte fanns någon risk för smitta, vill Henrik Ericsson inte kommentera.
– Vi har ändrat i våra rutiner gällande informationsspridning, säger Henrik Ericsson.
På Ann Borglunds stall är sju smittade och två har dött.
– Nu under eftermiddagen har ännu en gått bort, berättar hon.