Miss i rutiner bakom syrebrist
Brister i användningen av ett läkemedel som förstärker värkarbetet och i övervakningen av fostret ligger bakom uppemot hälften av alla fall av allvarlig syrebrist hos barn i samband med förlossningen.
- Om riktlinjerna för behandling med läkemedlet oxytocin och för övervakningen av fostret under förlossningen alltid följdes skulle enligt våra beräkningar antalet fall där barn föds med svår syrebrist kunna sänkas med 40 till 50 procent, säger överläkare Maria Jonsson vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik.
Oxytocin används när värkarbetet är ineffektivt och ges som dropp i blodet till mamman. Medlet används för att underlätta förlossningen, men om värkarbetet stimuleras för kraftigt kan blodförsörjningen och därmed syretillförseln till fostret försvåras.
- Därför rekommenderas att alltid fortlöpande elektroniskt övervaka fostret och värkarbetet vid behandling med oxytocin. Upptäcks avvikelser ska tillförseln av oxytocin minskas eller avbrytas, säger Maria Jonsson.
I studien har forskarna utifrån uppgifter om bland annat användningen av oxytocin och fosterövervakningen i slutskedet av förlossningen jämfört 161 barn som föddes med svår syrebrist med dubbelt så många barn som föddes utan syrebrist. Ett blodprov från navelsträngen visade om barnen vid födelsen hade syrebrist eller inte.
Jämförelsen visade bland annat att oxytocin använts på ett felaktigt sätt i närmare hälften av fallen där barnet fötts med uttalad syrebrist.
I kontrollgruppen hade oxytocin använts på ett felaktigt sätt i "bara" vart åttonde fall.
- I gruppen som fötts med syrebrist var det också mycket vanligare än i kontrollgruppen att man inte satt in vedertagna motåtgärder när fosterregistreringen hade visat uttalade avvikelser, säger Maria Jonsson.
Samtidigt påpekar hon att det trots dessa brister är ovanligt att barn drabbas av svår syrebrist i samband med förlossningen.
Av alla barn som föddes i fullgången tid vid de två sjukhusen under en tioårsperiod hade färre än en procent svår syrebrist och av dem repade sig de flesta snabbt under de första minuterna efter födelsen.
För en mindre del av barnen ledde dock syrebrist vid födelsen till en hjärnskada.
- Eftersom syrebristen kan få så allvarliga följder är det extra viktigt att gällande riktlinjer alltid följs. Helt kommer vi dock inte att kunna undvika att en del barn har syrebrist vid födelsen, säger Maria Jonsson.
Vid Akademiska sjukhuset har studien lett till flera förändringar.
- Vi har ökat undervisningen av anställda om fosterövervakning, infört central fosterövervakning och infört en checklista som ska följas när oxytocin används, säger Maria Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!