Det var i höstas som trygghetsjouren kom till en lägenhet där den boendet själv larmat efter ett fall. Den boende har av Uppsala kommun rätt till personlig assistans 229,5 timmar i månaden. Det är Olivia personlig assistans AB som ger den beslutade insatsen.
Trots den omfattande assistansen möttes trygghetsjourens personal av misär i lägenheten. Det uppger Uppsala kommuns omsorgsnämnd i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Vidare beskrivs hur det luktade kiss och sopor och att smutsiga kläder ska ha legat utspridda överallt.
Med anmälan ifrågasätter kommunen lämpligheten i att bolaget driver verksamhet med personlig assistans.
– Får vi signaler om missförhållanden är vi skyldiga att anmäla. Men det här fallet är ovanligt grovt, säger Jill Hägglund, enhetschef på Uppsala kommun.
Händelsen var inte den första signalen om brister. Kommunen har redan tidigare haft en oro för att arbetet utförts på undermåligt sätt. Enligt anmälan har kommunen vid flera tillfällen påpekat detta för Olivia personlig assistans.
Tidigare under 2020 inkom också en orosanmälan från en anhörig. Kommunen gjorde då en anmälan till IVO.
Det är anhöriga till den boende som arbetar som personliga assistenter. Redan 2019 diskuterades behovet av att istället anställa utomstående på grund av bristerna. Men trots flera möten med Olivia assistans har ingen förändring skett, menar kommunen.
Oavsett om assistenten är anhörig eller inte är så är det assistansbolagets ansvar att se till att arbetet kan utföras med god kvalitet, skriver kommunen.
Daniel Nyberg, vd för Olivia personlig assistans säger att han inte kan uttala sig om ett specifikt fall.
– Men det jag generellt kan säga är att om en person har ett assistansbeslut och inte vill ta emot assistenter, eller att vissa insatser utförs, har vi som utförare inte möjlighet till tvångsåtgärder.
Han välkomnar granskning.
– Vi tycker det är bra att IVO granskar utförare så att olika aktörers ansvar följs upp, tydliggörs och att personer i utsatta situationer får rätt stöd, säger Daniel Nyberg.
Om det är så att personen i det aktuella fallet inte velat ha vissa insatser vill inte Jill Hägglund på kommunen kommentera. Men, lägger hon till, vare sig utförare eller kommun har möjlighet att tvinga en person att ta emot personlig assistans