Miranda riskerar att utvisas lagom till examen

Uppsalastudenten Miranda Andersson kan, trots att hon har de pengar som krävs och snart är klar med studierna, behöva lämna Sverige. På Uppsala universitet oroas man av ett växande antal fall som hennes – och hoppas utvecklingen vänder med Migrationsverkets nya praxis.

Miranda Andersson med sin svenske pojkvän Jesper Fahlgren.

Miranda Andersson med sin svenske pojkvän Jesper Fahlgren.

Foto: Foto: Privat

Uppsala2018-02-08 11:45

Miranda Andersson från USA läser sista terminen på masterprogrammet i digital media vid Uppsala universitet. När hennes uppehållstillstånd skulle förlängas i slutet av 2017 fick hon avslag, då pengarna hon är skyldig att visa upp fanns på hennes föräldrars bankkonto. Det hjälpte inte att summan – för att få stanna ett år måste man ha 81 900 kronor – sedan fördes tillbaka till det egna kontot.

– Jag har varit här i ett och ett halvt år och har plötsligt blivit nekad att stanna. Det känns verkligen orättvist för internationella studenter som drabbas av det här, säger Miranda Andersson, som nu har överklagat till Migrationsdomstolen.

Handläggningstiderna är långa, och domstolens beslut kan dröja betydligt längre än den tid Miranda Andersson har kvar till examen. Men även om hon skulle hinna klart innan hon eventuellt tvingas lämna ställer det till det för henne – eftersom hon vill stanna kvar och arbeta i Sverige.

– Jag jobbar deltid på en pr-byrå i Stockholm nu, och om jag inte får förlängt uppehållstillstånd nu måste jag lämna landet för att kunna ansöka om att komma hit och jobba sedan.

Karolinska institutet, KI, hör till de lärosäten som haft mycket problem med betalande studenter som plötsligt hotas av utvisning, och i januari skickade de en skrivelse till Migrationsverket. I KI:s fall rörde det sig om ett tiotal studenter under en enda termin. Så många handlar det inte om i Uppsala, men Miranda Andersson är långt ifrån först – och problemet växer. Lina Solander, handläggare på internationella kansliet vid Uppsala universitet, har kommit i kontakt med flera liknande fall och oroas av utvecklingen.

– Vi har sett hur det ökat det senaste halvåret, säger hon.

Hittills har väldigt strikta tolkningar av försörjningskravet gjorts, tycker Lina Solander.

– I det här fallet finns det ju ingen anledning att tro att hon inte skulle kunna försörja sig.

Förhoppningsvis, säger Lina Solander, kommer problemen bli färre snart, i och med en praxisändring som Migrationsverket gjorde den 29 januari. Alla kommer inte längre behöva lämna in detaljer om sin försörjningshistorik.

– Det kommer ju inte ändras retroaktivt, så det kanske inte direkt är till hjälp för de som redan drabbats, säger Lina Solander.

Försörjningskravet

För att få uppehållstillstånd för studier krävs att man kan försörja sig. År 2018 innebär detta att man har 8 190 kronor per månad i tio månader om året på ett konto som tillhör en själv. Antingen måste summan visas upp i klump, eller så behövs intyg på att till exempel stipendium kommer att betalas ut.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!