Det är onsdag och sopplunch i Valsta församlingshem. Varje vecka kommer cirka ett femtiotal för att äta maten och dricka kaffet, som säljs för 30 kronor. Sopplunchen i Valsta är en av soppluncherna som arrangeras av församlingarna i Märsta pastorat, där Valsta ingår.
Alla kommer inte bara för att maten är billig. Det sociala spelar också roll. Men för en del är priset viktigt och om det är någon som inte lägger pengar i kassan är det inget som man säger något om, enligt prästen Annika Liljebo.
Roger Blomqvist, förtidspensionär, är en av dem som brukar besöka sopplunchen.
– Jag kommer hit av två anledningar. Dels är det väldigt billig mat, dels för gemenskapen, säger han.
Hur ser din ekonomi ut?
– Det är dåligt, det är det. Jag handlar begagnade kläder och saker. Man lär sig leva billigt.
Eva Nyman är diakon för Valsta församling. Hon kommer i kontakt med äldre som har det svårt.
– De säger att pengarna inte räcker till. Många säger att de inte skulle klara sig utan barnen. När jag började för tolv år sedan gav vi mest hjälp till missbrukare, i dag är det vanliga människor på ett helt annat sätt, säger hon.
I april i år fick en genomsnittlig manlig ålderspensionär ut 13 000 kronor från sin allmänna pension. En genomsnittlig kvinnlig pensionär fick ut cirka 9 600 kronor, visar Pensionsmyndighetens statistik. Summorna gäller före skatt.
Statistiken visar också att kvinnornas pensioner blir lägre ju högre upp i åldrarna man kommer. Kvinnliga pensionärer i Sigtuna kommun mellan 65 och 74 får runt 10 200 kronor i månaden, en summa som sedan sjunker gradvis till kvinnor mellan 90 och 94 år, som får ut 7 100 kronor. Någon sådan nedgående trend syns inte för männen. Oavsett ålder ligger det runt 13 000 kronor, oftast över.
– Skillnaden beror på att kvinnor varit hemma och skött familjen och hushållet, i viss mån jobbat deltid. Med det här systemet har de därför inte fått ihop så många pensionspoäng, säger Erik Wärn, ordförande för PRO Märsta.
Den förklaringen ges också av företrädare för de andra pensionärsorganisationerna i kommunen när Sigtunabygden gör en rundringning.
– Alldeles uppenbart är det här ett problem. Man använder lite vårdslöst ordet fattigpensionärer och de som har det sämst ställt är den här gruppen kvinnor, säger Erik Wärn.
Att kvinnliga pensionärer har det sämre ställt visar sig också över statistiken över dem som får garantipension. Det är ett påslag för att ge en grundtrygghet för den som inte haft någon, eller haft en låg inkomstpension.
Av de kvinnliga pensionärerna i Sigtuna kommun har hela 54,6 procent garantipension i någon mån. Bland männen är motsvarande siffra 13,6 procent.
Summan som man får via garantipensionen beror på hur hög pensionen i övrigt är. Om man inte har haft någon pensionsgrundande inkomst alls ligger den i dag på 6 780 kronor för den som är gift, är man ogift får man 7 600 kronor. Före skatt.
Enligt de företrädare för pensionsorganisationerna som Sigtunabygden talat med är den privata ekonomiska situationen inte något som medlemmarna pratar särskilt mycket om.
SPF Sigtunas ordförande Göran Engelsson säger att han tror att de som har det sämst ekonomiskt inte är medlemmar i organisationerna i kommunen, som tillsammans har runt 2 300 medlemmar.
– Pensionärer är snälla och timida och gnäller inte så mycket, säger Gösta Karlsson, ordförande för PRO Sigtuna.