LÄS MER: "Tuffa krav på deltidsbrandmännen"
Både heltids- och deltidsbrandmän har blivit färre i Sverige samtidigt som både befolkningen och risken för bränder ökat. Västmanlandsbranden 2014 och Ljusdalsbränderna 2018 är bara några exempel då situationen uppmärksammats.
År 2000 fanns det totalt 11 770 brandmän i Sverige. 2017 hade siffran minskat till 10 555 och i Uppsala län har 578 brandmän blivit 513 under samma period. Enligt en analys från Brandmännens riksförbund har antalet brandmän därmed minskat med en femtedel samtidigt som befolkningen ökat med en femtedel – från 294 196 till 374 613 personer.
Det är statistiskt en inte lika alarmerande siffra för operationer i länet men räddningstjänsten samarbetar över länsgränserna. Brandmän från Uppsala hjälper exempelvis till vid händelser i Västmanland, Gästrikland och Stockholm. Och under sommaren 2018 var Uppsalas räddningstjänst till och med i Hälsingland.
Enligt Christer Nyberg, analytiker på Brandmännens riksförbund, är minskningen av heltidsanställda brandmän oroande men ännu värre är det bland deltidsbrandmännen.
– Som det ser ut nu saknas det 25 deltidsbrandmän i Uppsala för att fylla upp stationerna, säger han.
Men det är fortfarande långt ifrån ett idealt antal brandmän för att klara av ledighet, semester, och sjukskrivningar.
– Totalt skulle det behövas ytterligare 53 brandmän för en hälsosam beredskap, säger Christer Nyberg.