Minskade risker för exponering av cellgifter på onkologen

All personal som har kontakt med patienter som får cellgiftbehandling riskerar att exponeras för cellgift. Detta har uppmärksammats i medierna de senaste dagarna. Men på Akademiska sjukhuset i Uppsala känner man ingen större oro, enligt personal som UNT talat med.

Uppsala2005-07-19 00:00
Margareta Tomczak är skyddsombud och har jobbat som undersköterska på onkologen i Uppsala sedan 1978. Hon säger att hon och hennes kolleger dagligen utsätts för cytostatika (cellgift) från patienter. Det utsöndras i urin, kräkningar, svettningar och utandningen. Men hon märker inte av någon större oro bland personalen. Numera finns det föreskrifter om hur de ska hantera det här.
— Det är klart att jag funderat någon gång på om det är nyttigt att jobba på ett sådant ställe. Men det har blivit bättre med åren, säger Margareta Tomczak.
Vid Lunds universitetssjukhus pågår en studie av riskerna för personal som har kontakt med patienter under cellgiftbehandling. Unikt med studien är att den omfattar personal i alla led, även undersköterskor och städpersonal.
— För några år sedan fanns inte medvetenheten om att det finns cytostatika i urin och uppkastningar. Nu finns det föreskrifter om hur man skyddar sig, till exempel hur man ska hantera förorenad tvätt, berättar Maria Albin, överläkare på yrkes- och miljömedicinska kliniken i Lund.

Minskade risker
Enligt Henrik Lindman, tf verksamhetschef på onkologen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, är riskerna för personalen mycket mindre än för bara några år sedan. Han räknar upp flera förändringar.
Sedan fem år tillbaka sker tillblandningen av cytostatika inte längre på sjukhuset, utan på en speciell beredningscentral på Apoteket. Cytostatikan kommer sedan i slutna system.
Dessutom bryts de flesta cellgifter ner direkt i kroppen och utsöndras inte.
Det har också blivit ovanligt att patienter som behandlas med cellgift sover kvar på sjukhuset.
— 90 procent av patienterna får behandling på poliklinikavdelningen och går sedan hem, säger Henrik Lindman.
Anhöriga ska dock inte löpa någon risk, eftersom de exponeras under en så begränsad tid.
Arbetsmiljöverkets riktlinjer från 1999 för hantering av cytostatika har betytt mycket och följs systematiskt i hela landet, enligt Maria Albin. Men fast hanteringen blivit säkrare och medvetenheten ökat, kan det finnas saker som förbises.
Dessa ska förhoppningsvis provtagningarna i Lund, som ska pågå hela året, sätta fingret på.
— Detta är ett sätt att hitta svaga punkter. Avsikten är att nå ingen eller minimal exponering, säger Maria Albin.



FAKTA
Cytostatika, eller cellgift, är ett läkemedel som förhindrar celldelning. Det används vid behandling av tumörer.
Bestående skador när man under lång tid utsätts för cytostatika kan vara att man förvärvar en allergi eller överkänslighet, men också genetiska skador och cancer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om