Minskad rökning ger färre farliga bråck

Pulsåderbråck i buken är inte alls så vanliga som man antog när den allmänna hälsokontrollen med ultraljud av 65-åriga män infördes. Minskad rökning tros ligga bakom den oväntade nedgången.

Uppsala2011-09-08 09:53

Det framgår av en studie som publiceras i den välrenommerade facktidskriften Circulation.
Upptäckten väcker frågan om hälsokontrollen bör förändras.
– Det här var en överraskning. Aldrig tidigare har så låg förekomst av pulsåderbråck i buken rapporterats som i vår undersökning. Att kontrollen med ultraljud av 65-åriga män gör nytta står klart, men det finns skäl att diskutera om den kan göras mer effektiv, säger docent Anders Wanhainen, kärlkirurg vid Akademiska sjukhuset.

När Uppsala läns landsting för några år sedan var först i Sverige att börja erbjuda alla 65-åriga män en undersökning med ultraljud antog man, utifrån tidigare gjorda utländska studier från början av 1990-talet, att uppemot 4,5 procent av männen skulle visa sig ha pulsåderbråck i buken.
Det var också antagandet när andra landsting följde Uppsalas exempel och införde denna massundersökning.
– Med några års erfarenheter av massundersökningen bakom oss ser vi nu glädjande nog att dessa siffror hunnit bli föråldrade och att den verkliga förekomsten av pulsåderbråck i buken i 65-årsåldern är bara ungefär hälften så hög, säger Anders Wanhainen.
Av drygt 22 000 undersökta 65-åriga män i Uppsala, Södermanlands, Dalarnas, Gävleborgs och Västmanlands län visade sig 373 eller 1,7 procent ha pulsåderbråck i buken.
I samma årskullar hade redan tidigare på annat sätt upptäckts pulsåderbråck i buken hos 0,5 procent av männen.
– Det innebär att förekomsten av pulsåderbråck i buken totalt sett bland 65-åriga män i Mellansverige numera är så låg som 2,2 procent, säger Anders Wanhainen.

I liket med i flera andra studier var pulsåderbråck i buken flera gånger vanligare bland rökarna jämfört med bland männen som aldrig rökt.
– Rökning är utan tvekan den viktigaste undvikbara riskfaktorn för pulsåderbråck i buken. Att andelen rökande 65-åringar sjunkit från över 30 procent i början av 1980-talet till drygt 10 procent i dag är förmodligen den viktigaste förklaringen till att färre har pulsåderbråck i buken, säger Anders Wanhainen.
Syftet med massundersökningen med ultraljud är att i slutänden rädda liv – genom att operera dem med pulsåderbråck som hotar att brista.
– Utifrån våra resultat finns skäl att diskutera om upplägget av massundersökningen bör förändras. Hittills har det ansetts att en enda undersökning vid 65 års ålder räcker, men kanske behövs upprepade undersökningar för att upptäcka pulsåderbråck som uppkommer först i högre åldrar. Kanske kan man också tänka sig en variant med tätare kontroller av just rökare, säger Anders Wanhainen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!