Minskad risk för ny hjärtinfarkt

Risken att återinsjukna för patienter som överlevt en akut hjärtinfarkt har sjunkit kraftigt i Sverige under de senaste årtiondena. Efter några år är deras risk för en ny akut hjärtinfarkt bara något högre än för personer som aldrig haft hjärtinfarkt.

Uppsala2009-05-19 07:00
Det framgår av en ny svensk studie, som i dag tisdag publiceras i den välrenommerade medicinska tidskriften Circulation.
- Våra resultat är goda nyheter för patienter som haft en akut hjärtinfarkt. De visar att förebyggande åtgärder som rökstopp, blodtryckskontroll och blodfettsänkande behandling verkligen lönar sig, säger Mats Gulliksson, husläkare vid Kungsgärdets vårdcentral och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.

I de flesta industrialiserade länder har förekomsten av hjärtinfarkt sjunkit under de senaste årtiondena. Nedgången i hjärtinfarkt gäller både för kvinnor och för män och ses i alla åldersgrupper.
- Däremot har det varit oklart om en motsvarande minskning även gällt för patienter som redan haft en akut hjärtinfarkt. En del har hävdat att risken för att återinsjukna kanske till och med kan ha ökat, säger Mats Gulliksson.
I den nya studien har forskarna därför gått igenom uppgifter från det unika svenska hjärtinfarktregistret om nära 776 000 hjärtinfarkter som inträffade under åren 1972 till 2001. Av dem var drygt 186 000 återfall.
- Vi ser då att det sedan början av 1980-talet skett en fortlöpande minskning även av risken för nya hjärtinfarkter hos dem som redan haft hjärtinfarkt. Under denna period sjönk risken för återfall under det första året efter en akut hjärtinfarkt med hela 40 procent för män och med 36 procent för kvinnor, säger Mats Gulliksson.

Även efter det första året fortsatte risken för återfall att sjunka, för att nå sin allra lägsta nivå efter cirka fem och sedan långsamt börja stiga igen.
- Med den hjärtsjukvård som ges i dag verkar alltså hjärtmuskeln att ha goda förutsättningar till läkning efter en akut hjärtinfarkt. Patienter som haft akut hjärtinfarkt har visserligen fortfarande en viss överrisk för att insjukna jämfört med personer som aldrig haft hjärtinfarkt, men skillnaden i risk mellan grupperna är i dag mycket mindre än för några årtionden sedan, säger Mats Gulliksson.
Den nya studien kan inte besvara frågan om varför hjärtinfarkterna minskar - både i samhället i stort och bland dem som haft en eller flera akuta hjärtinfarkter.
- Den viktigaste förklaringen till båda är förmodligen att förekomsten av riskfaktorer för hjärtinfarkt i befolkningen förändrats dramatiskt till det bättre under de senaste 35 åren, säger Mats Gulliksson.

Som ett exempel på detta nämner har den kraftiga minskningen av rökning i samhället i stort och att andelen som fortsätter att röka efter en hjärtinfarkt också sjunkit kraftigt.
- Men fortfarande finns stort utrymme för att ytterligare sänka riskerna för både hjärtinfarkt överhuvud taget och återfall genom bland annat bättre blodtryckskontroll och ytterligare sänkning av kolesterolvärdena, säger Mats Gulliksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!