Minskad konsumtion av sömnmedel

Trenden med ökad konsumtion av sömnmedel i Uppsala län har brutits. Bruket av sömnmedel i åldersgruppen 80 år och äldre minskar med 11 procent. Det är den största minskningen i hela landet.

Behovet av sömnmedel har minskat.

Behovet av sömnmedel har minskat.

Foto:

Uppsala2008-06-12 21:00
- Resultatet är mycket glädjande, säger Agneta Eklund, chef för landstingets läkemedelsenhet.
Sömnmedel till äldre kan ge besvärliga biverkningar, exempelvis dagtrötthet, yrsel och minnesstörningar.
Användningen av sömnmedel har länge varit mycket utbrett i Uppsala län, särskilt bland äldre. Var fjärde person som är 80 år eller äldre äter regelbundet sömnmedel.

Sömnmedel har dock en begränsad effekt. Den goda effekten försvinner efter någon eller några veckor. En studie har visat att endast 1 av 13 som äter sömnmedel får en bättre sömnkvalitet.
För att minska förskrivningen av sömnmedel drog landstinget och Apoteket i januari igång kampanjen Sov bra utan sömnmedicin. Med hjälp av foldrar och studiecirklar har man informerat om sömnproblem och hur man kan underlätta för en god sömn.

En undersökning för första kvartalet i år visar att informationssatsningen gett resultat. Förskrivningen av sömnmedel till äldre i länet har minskat med 11 procent. Det är den största minskningen i hela landet.
- De relativt enkla åtgärder man kan ta till vid sömnbesvär har visat sig fungera väldigt väl för många äldre personer. Det är också viktigt att påpeka att man under kortare perioder i livet kan ha stor nytta av sömnmedel, säger Agneta Eklund.
Sover du bra?
Kommentera här under dina bästa tips för att somna
.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om