Det framgår av en i vissa avseenden unik studie bland nära 32 000 medelålders och äldre kvinnor i Uppsala och Västmanlands län, som publiceras i den välrenommerade facktidskriften Neurology.
– Våra resultat är uppmuntrande såtillvida att de talar för att de allra flesta kvinnor kan förbättra sitt skydd mot stroke med hjälp av ganska enkla förändringar av mat- och levnadsvanorna, säger forskaren Susanna Larsson vid Enheten för nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet.
När studien inleddes besvarade kvinnorna en enkät om hälsa och levnadsvanor, med detaljerade frågor om bland annat sina mat-, dryckes- och motionsvanor. Alla var i stort sett friska när de besvarade enkäten, men under de drygt 10 efterföljande åren insjuknade 1554 av dem i stroke.
När forskarna närmare granskade vilka som insjuknade fann de tydliga samband mellan fem faktorer som i tidigare studier kopplats till förbättrad hälsa. De fem faktorerna är:
En varierad kost rik på frukt, grönt, fisk och magra mjölkprodukter.
En måttlig alkoholkonsumtion motsvarande tre till högst nio glas vin per vecka.
Att aldrig ha rökt.
Fysisk aktivitet motsvarande minst 40 minuters promenader eller cykling per dag och mer intensiv fysisk aktivitet under minst en timme i veckan.
Normalvikt, med ett BMI på högst 25.
– Ju fler av dessa positiva hälsofaktorer en kvinna hade, desto mindre var risken för att hon skulle insjukna i stroke. Riskminskningen sågs framför allt för blodpropp i hjärnan, som är den allra vanligaste formen av stroke, säger Susanna Larsson.
För kvinnor med ”bara” ett par av de fem hälsofaktorerna var risken för blodpropp i hjärnan, hjärninfarkt, drygt 30 procent lägre än för kvinnor som inte hade någon av dem. För kvinnor som hade alla fem hälsofaktorer var risken för hjärninfarkt sänkt med mer än 60 procent.
De allra flesta kvinnorna i studien hade två eller tre av de fem hälsofaktorerna. Bara 589, dvs knappt två procent, hade alla och 1535, dvs nära fem procent, hade ingen av dem.
– För de allra flesta kvinnor finns alltså utrymme för livsstilsförändringar som kan minska strokerisken. Med tanke på att en stroke inte sällan är dödlig och för dem som överlever oftast ger bestående handikapp finns goda skäl att vidta sådana förebyggande åtgärder, säger Susanna Larsson.