Minska risken för stroke

Kvinnor som äter en hälsosam kost, dricker lite alkohol, låter bli att röka, är fysiskt aktiva och undviker övervikt löper kraftigt sänkt risk för att drabbas av stroke.

En kost som innehåller en hel del grönsaker och en måttlig alkoholkonsumtion är ett par faktorer som kan minska risken för stroke. Genom att också motionera, låta bli att röka och hålla vikten förbättras skyddet mot stroke ännu mer.

En kost som innehåller en hel del grönsaker och en måttlig alkoholkonsumtion är ett par faktorer som kan minska risken för stroke. Genom att också motionera, låta bli att röka och hålla vikten förbättras skyddet mot stroke ännu mer.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2014-10-08 22:09

Det framgår av en i vissa avseenden unik studie bland nära 32 000 medelålders och äldre kvinnor i Uppsala och Västmanlands län, som publiceras i den välrenommerade facktidskriften Neurology.

– Våra resultat är uppmuntrande såtillvida att de talar för att de allra flesta kvinnor kan förbättra sitt skydd mot stroke med hjälp av ganska enkla förändringar av mat- och levnadsvanorna, säger forskaren Susanna Larsson vid Enheten för nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet.

När studien inleddes besvarade kvinnorna en enkät om hälsa och levnadsvanor, med detaljerade frågor om bland annat sina mat-, dryckes- och motionsvanor. Alla var i stort sett friska när de besvarade enkäten, men under de drygt 10 efterföljande åren insjuknade 1554 av dem i stroke.

När forskarna närmare granskade vilka som insjuknade fann de tydliga samband mellan fem faktorer som i tidigare studier kopplats till förbättrad hälsa. De fem faktorerna är:

En varierad kost rik på frukt, grönt, fisk och magra mjölkprodukter.

En måttlig alkoholkonsumtion motsvarande tre till högst nio glas vin per vecka.

Att aldrig ha rökt.

Fysisk aktivitet motsvarande minst 40 minuters promenader eller cykling per dag och mer intensiv fysisk aktivitet under minst en timme i veckan.

Normalvikt, med ett BMI på högst 25.

– Ju fler av dessa positiva hälsofaktorer en kvinna hade, desto mindre var risken för att hon skulle insjukna i stroke. Riskminskningen sågs framför allt för blodpropp i hjärnan, som är den allra vanligaste formen av stroke, säger Susanna Larsson.

För kvinnor med ”bara” ett par av de fem hälsofaktorerna var risken för blodpropp i hjärnan, hjärninfarkt, drygt 30 procent lägre än för kvinnor som inte hade någon av dem. För kvinnor som hade alla fem hälsofaktorer var risken för hjärninfarkt sänkt med mer än 60 procent.

De allra flesta kvinnorna i studien hade två eller tre av de fem hälsofaktorerna. Bara 589, dvs knappt två procent, hade alla och 1535, dvs nära fem procent, hade ingen av dem.

– För de allra flesta kvinnor finns alltså utrymme för livsstilsförändringar som kan minska strokerisken. Med tanke på att en stroke inte sällan är dödlig och för dem som överlever oftast ger bestående handikapp finns goda skäl att vidta sådana förebyggande åtgärder, säger Susanna Larsson.

Fakta Tredje vanligaste dödsorsaken

Stroke är samlingsnamn för hjärninfarkt, hjärnblödning och hjärnhinneblödning. De flesta, 85 procent, av alla fall av stroke är hjärninfarkter till följd av blodproppat som täpper till blodförsörjningen till en del av hjärnan.

I Sverige insjuknar årligen mellan 25 000 och 30 000 personer i stroke, varav cirka en femtedel avlider inom en månad efter slaganfallet. Därmed är stroke den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Av dem som överlever får cirka en fjärdedel så svåra handikapp att de behöver omfattande hjälpinsatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!