Minska kaoset på morgonen
Erika Rocksén går ofta upp och gör sig klar innan hon väcker barnen på morgonen.Hennes mans, Henrik Rockséns, strategi för att undvika morgonstress är att följa ett tidsschema där varje moment får ta en viss tid.
Dagis väntar för bröderna Simon och Jonas Rocksén och nu ska ytterkläderna på.
Foto: Oscar Segerström
Det är måndag morgon. Erika och Henrik Rocksén som bor med barnen Simon, 6 år, och Jonas, 4 år, i Uppsala, ska strax bege sig till jobbet. Men först ska barnen lämnas på skola och dagis. Den här morgonen ligger de i fas med tidsschemat, alla fyra står vid handfatet och borstar tänderna före klockan åtta. Annars tycker Erika Rocksén att hon stressar för mycket. Och att barnen blir lidande av det.
- Jag mår dåligt över det. När jag blir snäsig och irriterad på barnen för att det tar tid. Egentligen är det ju mig själv jag är irriterad på, säger hon.
Ofta är det frukosten som drar ut på tiden.
- Våra barn är så olika. Den ena äter så sjukt mycket frukost, det liknar ingenting, han äter mer än hela familjen tillsammans, man får stoppa honom. Den andra får man tvinga i frukost. Det kan ta hur lång tid som helst. Det är ett stressmoment det där, när barnen inte äter, säger Henrik Rocksén.
Erika Rocksén tycker inte om att avsluta frukosten innan alla har ätit färdigt.
- Jag vill att Simon äter upp sin frukost även om det tar lång tid, men då blir det ju också mer tjat. Henrik går mer efter klockan, så där att "japp, då var frukosten slut" oavsett vad man ätit, säger hon.
Henrik Rocksén håller med. På morgnarna är han hela tiden medveten om vad klockan är och har koll på vilken tid påklädningen eller frukosten måste avslutas för att man inte sedan ska behöva stressa.
- Det gäller ju att hitta ett flyt som funkar. Det låter tråkigt det där med tidskollen, men det är bra att veta var man ska vara vid vissa tider. Varje morgon ser likadan ut. Vid halvåtta äter vi, tio i åtta ska frukosten vara avslutad, åtta ska vi ha borstat tänderna och börjat klä på oss ytterkläder, säger han.
De dagar Erika Rocksén lämnar barnen försöker hon förebygga morgonstressen genom att kvällen innan hänga fram kläder och gå upp tidigare och göra sig själv helt klar innan hon väcker barnen. Men ändå tycker hon att hon får stressiga morgnar mycket oftare än Henrik.
- Om jag går upp tidigt tänker jag att det är gott om tid, så att jag hinner vattna blommorna och en massa annat. Sedan poff, upptäcker jag att oj, det är fem minuter kvar, och så blir det plötsligt jättestressigt.
Henrik känner igen det där.
- Erika fyller alltid tiden med saker. Det kanske är en lite kvinnlig grej, att passa på att göra något annat bara för att det finns lite tid. För min del, om det blir fem minuter över så tar jag den tiden allra sist och passar på att spela lite innebandy med barnen innan vi sticker i väg. De fem minuterna tar jag det sista jag gör, säger han.
Erika Rocksén tycker att morgonstressen var mycket värre förr när barnen var yngre, då fick hon lirka och tjata mycket mer och tvinga på overaller på skrikande barn för att sedan genomsvettig skynda i väg till dagis.
- Då kunde jag bli rädd och tänka: Hjälp, tänk om barnen får men? Tänk om det de minns av barndomen är att vad hemskt det var de morgnar när mamma skulle lämna på dagis.
Men hon tillägger att hon alltid varit noga med att de är vänner innan hon lämnar dagis.
- Annars skulle jag haft med mig det hela dagen, säger hon.
Sedan barnen blivit lite äldre och kan klä på sig själva är det lite lugnare.
- Ofta går det ganska bra, men ibland blir det kaos. Och det är ingen idé att säga till barnen att det är bråttom, det funkar inte som argument till att skynda sig. Då blir det bara som en negativ stress för dem. Om man gör det till en lek eller tävling går det bättre, vem klär på sig först, till exempel, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!