"Minnet av vädret är väldigt kort"

Gröna gräsmattor och samma temperaturer som under midsommar. Finns det chans för att få en vit jul i år? Anna Rutgersson, professor i meteorologi, reder ut vintervädret.

Angelika Ebert fotade den här svanfamiljen på Fyrisån den 11 december. Knölsvanen flyttar inte längre än den behöver på vintern.

Angelika Ebert fotade den här svanfamiljen på Fyrisån den 11 december. Knölsvanen flyttar inte längre än den behöver på vintern.

Foto: Läsarbild

Uppsala2015-12-12 09:05

Är det en extra varm vinter i år?

– Början på december har varit ovanligt varm men det har inte slagits något rekord. Hösten var inte så varm jämfört med tidigare år, men just december har ju varit varm.

Att just december varit så varm, blir känslan att vintern är extra varm då?

– Ja, man vill ju så gärna ha en vinter med snö när det är jul. Så det är kanske därför man reagerar på att det varit ovanligt varmt.

Finns det någon speciell anledning till att det varit så varmt i december?

– Egentligen inte. Vädret varierar alltid, det finns varma år och det finns kalla år. Man vill ju gärna hitta några typ av klimatförändringsförklaringar, men vädret är väldigt variabelt, det är en naturlig del av vädret. Ovanpå det så finns det den här uppvärmningen man sett globalt, strax under en grad, men tittar man på en specifik dag eller månad så varierar vädret av sig själv naturligt.

Hur ofta har vi egentligen en vit jul i Uppsala?

– Ungefär 6 av 10 vintrar är vita i Uppsala, jag tror att den senaste var 2012.

Kommer det bli ovanligare att få uppleva vita jular i Uppsala?

– Det man ska komma ihåg när man pratar om väder är att minnet av vädret är väldigt kort. Man kommer ihåg hur det är nu och kanske förra året, men minnet av hur det varit de senaste tio åren är ganska vagt. De senaste fem åren har vi haft både kalla och varma vintrar och det kommer fortfarande vara varma och kalla år. Så jag tror vi kommer få uppleva vita jular framöver också.

Går vädret i cykler?

– Ja, om man tittar på en tidsutveckling så är det ofta perioder med varmare år och kallare år, men man kan inte riktigt se någon systematik i det. Bara för att det är en varm december i år, om det nu blir så, så betyder det inte att det behöver bli varmt även nästa år. Den typen av prognoser kan man inte göra i nuläget i alla fall.

Personligen, tycker du det är skönt med en snöfri vinter?

– Nej, jag är en snömänniska. Jag är uppvuxen på västkusten och där brukar det inte vara vita vintrar, så det är en av fördelarna med att bo i Uppsala. Det blir ju ljusare med snö, och snön är ju rolig när man kan åka skidor till exempel.

Har du något favoritvinterminne?

– På den tiden jag åkte långfärdsskridskor så var det fantastiska upplevelser man hade ute på isen under gnistrande vinterdagar. Det var verkligen härligt. Jag har faktiskt åkt Vikingarännet en gång.

Vikingarännet har ställts in de senast två åren, kommer det gå att köra Vikingarännet i framtiden?

– Min minnesbild är väl att ända sedan Vikingarännet startade så har det varit mer eller mindre problem. Jag vet inte hur många gånger man kunnat köra, det är ju en lång sträcka och ett antal problem som kan dyka upp. Men blir det varmare så blir ju sannolikheten att kunna köra så klart mindre.

I år då, får vi en "riktig" vinter?

– Ja, det brukar ju bli det, men det kan man inte veta riktigt än. Hittills har december varit varm, med det betyder ju inte att det inte kan bli kallt i slutet av december och i januari/februari. Min gissning - som inte är en prognos - är att det kommer en vit vinter i år också.

Bakgrund En varm december

I Stockholm rapporterades det att man hade samma temperatur den 6 december som på midsommarafton.

Samma dag slogs det norrländska värmerekordet när Gävles termometer visade 11,9 grader.

Det nationella svenska värmerekordet för december är 13,7 grader som uppmättes i Simrishamn på julafton 1977.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!