Energiminister Ibrahim Baylan, ministern för högre utbildning och forskning Helena Hellmark Knutsson och Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin fick först en övergripande introduktion till den forskning som bedrivs med anknytning till energiproduktion, lagring och överföring.
Marika Edoff, professor i fasta tillståndets elektronik, beskrev pågående forskning om solceller och energiutvinning, men avslutade med en direkt uppmaning till politikerna:
– Varje förslag, eller ens antydan om förslag om ändrade förutsättningar för skatter eller regler, får direkt återverkan på hur marknaden uppfattar, och därmed kan tänka sig att använda, ett energislag. Det får i sin tur återverkan på hur forskningsresultat kan nyttiggöras. Klara spelregler är ett måste, annars kan innovationer hamna i ett totalt dödläge, sade Marika Edoff.
Hennes kollega Kristina Edström, professor i oorganisk kemi med specialinriktning på batteriforskning, pekade på Ångströms och Uppsala universitets stora bredd:
– I våra projekt har vi tillgång inte bara till naturvetenskap och teknik, som är grunden för Ångströms, men också till forskare inom juridik, statsvetenskap och psykologi. Vi samarbetar också med SLU, och utanför Uppsala med KTH i Stockholm och med Luleå tekniska högskola. Bredden ger inte bara stor kompetens, det ger också en stimulerande utbildnings- och forskningsmiljö.
En fråga som ställdes från politikerna gällde tillströmning av studenter:
– Vi har många sökande till alla våra utbildningar med ett undantag för kemi. Det är självklart något vi gärna skulle se en ändring av, men lika oroande är faktiskt att det också är svårt att få sökande till lärarutbildningar i kemi, sade Kristina Edström.
Efter genomgångarna besöktes laboratorier där gästerna fick veta mera inte bara om batteriforskning utan också om den utveckling som sker inom våg-, ström- och vindenergi och de stora projekt som Mats Leijons forskning resulterat i.
Helena Hellmark Knutsson kommenterade de starka önskemålen om mera pengar till utbildning och stipendier:
– De förslag regeringen lagt innebär en utbyggnad med 14 300 platser till 2018. Hur platserna ska fördelas över landet är ännu inte avgjort. Att vi tappat många utomeuropeiska studenter sedan avgifter infördes 2011 är välkänt och vi söker möjligheter att kunna ta emot flera. Hur det konkret ska gå till är ännu inte klart.
Lise Nordin var entusiastisk över det de fått se i laboratorier och höra berättas om under genomgången:
– Det vi har sett i dag är sådant som kommer att kunna göra det möjligt att nå målet att all vår energiproduktion ska vara förnybar år 2030.
Ibrahim Baylan var också positiv, men med vissa reservationer:
– Det är inte säkert att vi kommer att se en nyindustrialisering i Sverige, men det händer mycket hela tiden när det gäller energiutveckling. Att Sverige har goda möjligheter att vara med och lösa energifrågor är klart. I grunden har vi väldigt goda förutsättningar att lösa frågor om såväl produktion som överföring och lagring av energi.