När Morgan Johansson besökte Uppsala hade nyhetsveckan redan präglats av att två kvinnor – en i centrala Malmö och en i Stockholmsförorten Råcksta – skjutits ihjäl i Sverige under de senaste dagarna. Justitie- och migrationsministern menade att mordet i Malmö, där kvinnan som mördades enligt uppgift bar på ett spädbarn, tyder på en ny nivå av hänsynslöshet:
– Sådana dåd får helt enkelt inte förekomma, sade Morgan Johansson.
I år har det enligt polisen hittills skett 14 skottlossningar i Uppsala, varav en fick dödlig utgång. I sommar har UNT också rapporterat om hur det under några dagar i början av augusti ska ha skett flera våldtäkter och våldtäktsförsök, bland annat i Stadsträdgården. Flera av dessa grova brott har gett upphov till diskussioner om huruvida Uppsala kan sägas vara en trygg stad, inte minst för unga kvinnor.
Har Uppsalaborna skäl att vara oroliga?
– Polisen är tydlig med att det allra mesta våldet begås inom kriminella kretsar, vilket innebär att det inte drabbar den breda allmänheten. Men samtidigt kan vi inte ha ett samhälle där människor skjuts ihjäl, sade Morgan Johansson.
När det gäller just de unga kvinnorna ledde de redan nämnda våldtäkterna och våldtäktsförsöken till att det i Uppsala startades flera initiativ för att motarbeta sexuellt våld. Det handlar bland annat om en Facebook-grupp för kvinnliga och icke-binära Uppsalabor samt att under sena nätter erbjuda gratis bilskjuts för kvinnor.
Enligt uppgifter till UNT verkar emellertid brotten mot unga pojkar – i form av både våld och utpressning – ha ökat i Uppsala under de senaste åren.
Vad kan göras för att minska antalet brott som riktas mot unga?
– Jag tror att initiativ i form av exempelvis nattvandringar är bra. När risken för upptäckt ökar vet vi att brotten minskar. Men i kväll har jag också träffat personer som ibland gör hembesök hos föräldrar som har stökiga barn – det är också en metod som kan vara bra, sade Morgan Johansson.
Vad kan politiker på kort sikt göra för att skapa trygghet?
– På kort sikt är det rättsväsendet, i det här fallet polisen, som behöver hantera situationen. Men på längre sikt handlar det om att politiker ger hela rättsväsendet – där exempelvis kriminalvården och domstolarna ingår – goda förutsättningar att bekämpa kriminaliteten.