Så ska ministern locka Uppsalastudenterna till EU

Sverige är underrepresenterat i EU, därför besökte EU-ministern i tisdags studenter på Uppsala universitet för att styra dem till en framtid i Bryssel.
– Det ingår inte i min yrkesplan, säger en av studenterna.

EU-ministern Jessica Rosencrantz (M) på besök i Universitetshuset.

EU-ministern Jessica Rosencrantz (M) på besök i Universitetshuset.

Foto: Cleo Grundberg

Uppsala2025-03-05 11:00

– Jag tror att många känner att EU är avlägset. Jag ser det som en viktig uppgift för mig som politiker att försöka föra EU närmare Sverige. Det gäller även exempelvis media och lärare, säger EU-ministern Jessica Rosencrantz (M) till UNT vid sitt besök på universitetshuset.

Enligt en kartläggning av Europeiska kommissionen från 2023 finns det för få svenskar anställda på EU-institutionerna. I jämförelse med andra länder i EU är Sverige bland de sämsta när det kommer till antalet anställda i förhållande till befolkningsmängden. 

I ett försök att förbättra siffrorna åker EU-ministern ut på turné till olika universitet i Sverige för att introducera EU som framtida arbetsplats för studenter. 

Ministern är orolig över att bristen på svensk representation får konsekvenser för svenska intressen:

– En tjänsteman i EU ska ju såklart inte gå runt med en nationell flagga. Men det finns risk att man inte får in svenska perspektiv, såsom svensk syn på beslutsfattande, säger hon.

undefined
EU-ministern Jessica Rosencrantz (M) föreläser för Uppsalastudenterna: "Vårt medlemskapt har aldrig varit så viktig som nu," säger hon.

Varför ska man som student vilja arbeta i Bryssel?

– Det är en fantastisk möjlighet att jobba med EU. Det är en fantastisk arbetsplats med möjlighet att påverka. Studenter måste bli mer medvetna om att praktik och arbete faktiskt finns där, säger Jessica Rosencrantz. 

Vid sidan om sin egen turné nämner EU-ministern flera åtgärder som nu genomförs för att locka fler till EU, bland annat utökade anslag för stipendier och ett diplomatprogram med inriktning på EU. 

En av åhörarna, 22-åriga politices-studenten Viktor Bereus, var lockad att jobba inom EU redan innan ministerns besök:

– Jag känner att EU blir mer och mer en naturlig del i mitt liv. När jag pratar med kursare känner jag att intresset för EU är stort.

undefined
Studenten Viktor Berseus, 22 hade kunnat tänka sig att jobba inom EU redan innan ministerns besök.

Så känner inte studenterna Anna Wallin, 22 och Amanda Orre, 20. 

– Jag är ganska nöjd i Sverige. EU är en intressant organisation men av personliga skäl skulle jag vilja stanna kvar här. Men jag kan verkligen se lockelsen i att vara i centrum av allt, säger Anna Wallin.

– Jag har en ganska stark vision av min yrkesbana och den går liksom inte riktigt ihop med EU, säger Amanda Orre. 

undefined
Studenterna Anna Wallin, 22 och Amanda Orre, 20 kan inte tänka sig att jobba i Bryssel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!