Videon är inte längre tillgänglig
När Mehdi Ahmadi, som jobbat som urmakare i Sverige sedan 2011, ansökte om ett nytt arbetstillstånd hos Migrationsverket fick han avslag. Anledningen var att han under fem månader tjänat 180 kronor under den lägstalön som fastslås i kollektivavtalet. Konsekvensen blir att hela familjen, som förutom Ahmadi består av hans fru Shahla och det två barnen Hesam och Sina, ska utvisas till Iran.
Mehdi Ahmadis arbetsgivare menar att den för låga lönen beror på ett misstag som han tar på sig det fulla ansvaret för. Familjen har överklagat utvisningsbeslutet och väntar nu på besked från Migrationsverket.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson menar att ansvaret att känna till reglerna och se till att de följs ligger både hos arbetstagaren och arbetsgivaren.
Reglerna kan tyckas väldigt rigida, här rör det sig om totalt 900 kronor, borde Migrationsverket få större tolkningsutrymme?
– De här reglerna finns för att förebygga lönedumpning, oavsett var man drar gränsen så finns det en risk att det uppkommer fall där människor hamnar precis under gränserna. Jag kan inte kommentera det enskilda fallet, men jag har förstått att det är överklagat, så vi får se vad Migrationsverket kommer fram till.
De nuvarande reglerna kring arbetstillstånd infördes under den borgerliga alliansen 2008 och kritiserades då av Socialdemokraterna.
– Vår invändning har varit att reglerna inte är tillräckliga för att förebygga utnyttjande av arbetstagare och lönedumpning. Vi har tillsatt en utredning som ska se hur vi kan öka kontrollerna av och sanktionerna mot arbetsgivare som missköter sig.
Agneta Gille, som är socialdemokratisk riksdagsledamot från Uppsala, har reagerat starkt på rapporteringen om familjen Ahmadi. Hon menar att arbetsgivarens misstag i det här fallet har fått orimliga följder. Nu har hon ställt en fråga till Morgan Johansson:
"Min fråga till justitieministern är om det går att skapa ett utrymme i lagstiftningen för att ha överseende med misstag och samtidigt ha regler för att hindra missbruk?"
Vad svarar du på den?
– Det blir samma svar som tidigare. Det aktuella fallet är överklagat och vi får se hur det faller ut.
Du har tagit del av medierapporteringen, vad tänker du när du hör om familjens situation?
– Det är klart att det är en svår situation för familjen och vi är väl alla människor och känner för dem.