Ministern: "Fruktansvärt – rädd för stort mörkertal"

Allt annat än noll övergrepp mot äldre i den svenska omsorgen är oacceptabelt. Det säger äldreminister Anna Tenje. UNT:s kartläggning av anmälda övergrepp är fruktansvärd läsning och nu måste kommunerna agera, säger hon.

Anna Tenje, (M) äldreminister, ska inom kort träffa brottsofferjouren, just med fokus på äldres utsatthet. "De äldre är värda mer", säger hon.

Anna Tenje, (M) äldreminister, ska inom kort träffa brottsofferjouren, just med fokus på äldres utsatthet. "De äldre är värda mer", säger hon.

Foto: Petra Älvstrand

Uppsala2024-12-17 16:38

Nyheten i korthet

  • Äldreminister Anna Tenje uttrycker oro över antalet anmälda övergrepp mot äldre inom svensk omsorg, och menar att kommunerna måste agera.
  • UNT:s kartläggning visar att det under de senaste fem åren har gjorts omkring 45 anmälningar om sexuella ofredanden inom äldrevården.
  • Regeringen vill skärpa kontrollen av brottsregister vid anställning inom äldrevården, men Tenje betonar även vikten av noggranna intervjuer och referenser och dokumentation.

– Det som ni kunnat rapportera om är fruktansvärt. Man ska kunna känna sig trygg i hemtjänsten och äldreomsorgen, säger Anna Tenje, äldreminister. 

UNT har kartlagt de anmälningar om sexuella ofredanden i äldrevård som kommunerna gjort till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. De senaste fem åren har omkring 45 anmälningar om våldtäkter, blottning, och andra sexuella ofredanden gjorts. 

Vad tänker du om mängden?

– Allt annat än noll är oacceptabelt. Men jag är också rädd för att det finns ett stort mörkertal, säger Anna Tenje. 

Hon lägger nu ett tungt ansvar på kommunerna.

– Jag vill vara tydlig med att kommuner och andra vårdgivare har ett stort ansvar för att utreda vid minsta misstanke, och att det görs ordentligt och polisanmäls. 

Efter UNT:s granskning av övergreppen inom hemtjänsten i Uppsala, och efter att Elsa trätt fram med namn och bild, har regeringen meddelat att man vill se en skärpning när det gäller kontroll av brottsregister. Det bör inte bara var möjligt i lagen, utan bli ett krav vid anställning i äldrevården, som det redan är när någon ska arbeta med barn.  

Men den kontrollen missar många, fallen i Uppsala hade inte upptäckts eftersom de utpekade inte finns i brotts- eller misstankeregistret. Vad kan man göra mer?

– Det viktigaste är intervjuer och referenser. Och att det dokumenteras noga när något hänt, så att en senare arbetsgivare kan få veta vad om de ringer för att ta referenser.

undefined
Anna Tenje reagerar starkt på uppgifterna i en rapport, som UNT berättat om, om oroväckande få polisanmälningar av våldsincidenter i äldrevården. "Utred, och ta allt på stort allvar", säger hon.

Det här ligger ju på kommunal nivå. Vad kan du som minister och regeringen göra mer?

– Vi kan och vill skapa alla möjligheter som kommunerna behöver, genom exempelvis ett lagkrav på koll av brottsregistret. 

Efter att Elsa trädde fram i UNT har Liberalerna i Uppsala krävt en Lex Elsa, ett krav i sju punkter på kommunerna för en tryggare äldreomsorg. Bra, men något som redan borde vara rutin, menar Anna Tenje.

– Arbetar inte kommunerna redan på det här sättet så är det hög tid att göra det nu. 

Elsas berättelse har fått ett otroligt genomslag. Hur berördes du?

– Jag blev väldigt illa berörd. Och det är sorgligt att hon inte fått det stöd och den hjälp hon behövt. Precis så ska det inte fungera, vi måste ha mer fokus på brottsoffret. I dag är kunskapen om äldres utsatthet och vilket våld de utsätts för alldeles för låg. Men de förtjänar betydligt mer av oss. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!