Ministerbesök på Solrosen

– Det som inte är förbjudet måste kunna provas, sade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström på måndagen då hon besökte det sociala företaget Solrosen i Östervåla.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström på besök vid social företaget Solrosen i Östervåla, möter anställda, rehabiliterande och volontärer. Med är också riksdagsledamoten Ulrika Karlsson (M), Uppsala.  *** Local Caption *** Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström på besök vid sociala företaget Solrosen i Östervåla, här fotograferad av pressekreterarenCherine Khalil tillsammans med Johnny Karlberg, Henrik Larsson och Ulrika Karlsson (M), riksdagsledamot från Uppsala.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström på besök vid social företaget Solrosen i Östervåla, möter anställda, rehabiliterande och volontärer. Med är också riksdagsledamoten Ulrika Karlsson (M), Uppsala. *** Local Caption *** Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström på besök vid sociala företaget Solrosen i Östervåla, här fotograferad av pressekreterarenCherine Khalil tillsammans med Johnny Karlberg, Henrik Larsson och Ulrika Karlsson (M), riksdagsledamot från Uppsala.

Foto: Lotta Lille

Uppsala2012-02-20 16:47

Kommentaren var ett svar på Eva Dahlén-Perssons, verksamhetsledare vid Solrosen, redogörelse för hur rutiner och regler gör det svårt att slussa rehabiliteringsanställda vidare till anställningar på den reguljära arbetsmarknaden.
– När de två år som rehabiliteringen får ta har gått, och de som kan ska söka arbeten, då har arbetsförmedlingen släppt taget om dem. Men vi kan inte både driva vårt eget företag med anställda och volontärer, och hjälpa till med jobbsökning, sade Eva Dahlén-Persson.

Hillevi Engström nickade, antecknade, och berättade om träffen med arbetsförmedlare från Stockholms län, där det visade sig att handläggare i olika länsdelar tolkat regler olika och hittat individanpassade lösningar.
För att få långtidsarbetslösa tillbaka i löneanställningar är sociala företag en viktig länk i arbetsträning och rehabilitering konstaterade ministern sedan verksamheten vid Solrosen presenterats.
Hillevi Engström poängterade också att det är viktigt att lyfta problem till politiska nivåer när det visar sig att regelverk lägger hinder i vägen för smidiga lösningar av enskildas problem.

Eva Dahlén-Persson hade också synpunkter på medelstilldelning:
– De pengar som länsstyrelserna får för rådgivning till företagare gör handläggarna till maktfaktorer. Att vi blir inbjudna till utbildningar kan vara bra, men man måste också ha i minnet att vi har arbeten att sköta. Utbildning blir en kostnad för oss, men vad får vi tillbaka?
Solrosens verksamhet består av second handförsäljning, kafé, kvinnojour och volontärprojekt. Nio personer är anställda, mellan 30 och 35 personer är anställda för arbetsrehabilitering och nu finns ett 25-tal volontärer knutna till Solrosen.
Intäkterna kommer från försäljning, bidrag från länsstyrelsen och anställningsbidrag. För Solrosen är de anställningsbidrag som Fas 2- och Fas 3-placeringar innebär nödvändiga för att få verksamheten att gå runt ekonomiskt, poängterade Eva Dahlén-Persson.

Efter en rundvandring i Solrosens lokaler och samtal med de anställda, svarade Hillevi Engström kort på allmänna frågor:
– Ökningen av varsel inom framför allt industrin är naturligtvis bekymmersam. För en exceptionell situation har korttidsarbeten blivit en möjlighet, men vi är inte där än.
– Jag delar oppositionens åsikt att det behövs satsningar på utbildning för de som förlorar sina arbeten. Men åtgärder för bättre matchning av arbetslösa mot de lediga jobb har satts in, antalet handläggare på arbetsförmedlingarna fördubblas. Ett nytt profileringsverktyg för bedömning av arbetssökande, framför allt ungdomar med sociala problem, är också nytt sedan årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om