Energi- och samordningsministerns dag i Uppsala började vid Uppsala universitet där han träffade forskare från Institutet för bostads- och urbanforskning.
– Jag tycker att vi lyssnar alldeles för lite på forskningen, särskilt när det kommer till områden som vi själva tror oss veta mycket om. Skolan är ett sådant exempel, eftersom alla gått i skolan så tror alla att de vet vad som behöver göras.
Därefter träffade han åttondeklassare i Gottsundaskolan. Mycket kom att handla om hans uppväxt och hur han som tioåring lämnade Turkiet tillsammans med sin familj för att komma till Sverige.
– Jag föddes med ett hjärtfel som vi inte hade råd att åtgärda i Turkiet eftersom man måste betala sjukvården ur egen ficka. I Sverige var det annorlunda – aldrig någonsin under min tid på sjukhuset var det någon som frågade mig om mina föräldrar var rika eller fattiga. Alla var lika mycket värda. Det kändes fantastiskt och det är Sverige för mig, säger han.
Du kom till Sverige på 80-talet – vad är annorlunda för en tioåring som kommer hit i dag?
– Nu skiljer det sig en del beroende på var man hamnar i Sverige och vilken skola man får gå i. Ojämnlikheten är större inom skolområdet. Dessutom måste man ha en lång utbildning för att få jobb efter skolan. Det krävs minst en gymnasieutbildning och så tycker inte jag att det ska behöva vara.
Hur har det fria skolvalet påverkat integrationen?
– Till en viss del har det lett till en ökad segregation. Men jag tycker ändå att det ska finnas kvar. Jag tycker att föräldrarna själva ska få bestämma vad som de tror är bäst för sina barn. Däremot måste vi höja lägstanivån i skolorna och lyfta de skolor som har låga resultat. Det är också en del av det långsiktiga reformprogram som vi beslutat om att utveckla.