Minister på skolbesök vid Jälla

Fler ska lockas till landets praktiska gymnasier. Lärlingsutbildning och behörighet till högskolan är två spår som leder dit, enligt gymnasieminister Anna Ekström (S).

På tur. Anna Ekström guidades runt på Jällagymnasiet och träffade bland annat ett antal elever som bygger om en äldre del av lokalerna när Jälla får nya praktiska program.

På tur. Anna Ekström guidades runt på Jällagymnasiet och träffade bland annat ett antal elever som bygger om en äldre del av lokalerna när Jälla får nya praktiska program.

Foto:

Uppsala2017-03-24 15:53

Anna Ekström försöker besöka en skola varje vecka. I fredags var det dags för Jällagymnasiet utanför Uppsala. Jällagymnasiet har en rad praktiska utbildningar med inriktning på naturbruk. I höstas flyttade fordonsprogrammet från Bolandgymnasiet till Jälla och snart är det dags för byggprogrammet. Under fredagens rundtur träffade ministern fem tjejer som går naturbruksprogrammet med inriktning mot hästar. Hon berättade kort om sitt arbete som minister och undrade hur stora elevernas egna jobbchanser är.

– Vi tror att det finns ganska mycket jobb för oss när vi är klara, svarade de från hästryggen.

Faktum är att svensk arbetsmarknad skriker efter arbetskraft inom en rad praktiska yrken. Det är brist på byggnadsarbetare, murare, målare och chaufförer av olika slag. Även inom skola och barnomsorg, hälso- och sjukvård, och inom restaurangbranschen kommer det att behövas mycket arbetskraft.

Kommunalrådet Caroline Hoffstedt (S), som har ansvaret för skolfrågor i Uppsala kommun, ville gärna ha svar på hur Anna Ekström ser på framtiden för de praktiska gymnasierna. I Uppsala konkurrerar flera frisklor med de kommunala utbildningarna. Om elevunderlaget drastiskt minskar kan en skola som investerat mycket få ekonomiska problem.

– Jag vill veta hur regeringen ser på inriktningen, är det lärlingsutbildningar vi ska ha eller är det skolor med egna undervisningslokaler. Regeringen måste vara tydlig med om vi ska satsa på egen infrastruktur med stöd av staten eller söka stöd och samarbeten med branschen, säger hon.

Anna Ekströms svar var att både lärlingsutbildning och fasta utbildningsanläggningar som den på Jälla kommer att behövas.

– Vi är på väg mot mer lärlingsförlagd utbildning. Det finns många fördelar med det. Samtidigt är det inte lätt att få tag på arbetsgivare som har tid och möjlighet att ta emot en lärling. Risken är att det blir svårt att ge praktiska utbildningar överallt. Därför behövs båda skolformerna, säger hon.

Vilket är den viktigaste åtgärden för att få fler att välja praktiska utbildningar?

– Att utbildningen ger behörighet till högskolan. Många tvekar för att det inte ingår i utbildningen. Jag anser att man ska få behörigheten utan att behöva välja den. Det system vi har idag fungerar inte bra. Men det gäller också för skolorna att jobba med kvalitet, säger hon.

Yrken med goda utsikter

Under 2017 väntas Uppsala län få 1 800 nya jobb. Här är några yrken, förutom dem som nämns i texten ovan, där Arbetsförmedlingen anser att möjligheterna är goda: Bagare, konditor, bartender, frisör, hovmästare och servitör, kock, kallskänka, kriminalvårdare, pizzabagare, polis, saneringsarbetare, soldat, speditör, telefonförsäljare, murare, målare, snickare, brunnsborrare, fastighetsskötare, installationselektriker, maskinoperatör, motorfordonsmekaniker, slaktare, svetsare, tunnplåtslagare, underhållsmekaniker, förare av olika slag, apotekare, barnmorska, behandlingsassistent, sjuksköterska, kurator, personlig assistent, receptarie, skötare, tandhygienister och undersköterska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!