Videon är inte längre tillgänglig
Tonade bilrutor och svarta bilar. Män i svarta kostymer omgärdar Margot Wallström (S) när hon anländer till Rosendalsgymnasiet. På sin utflykt till Uppsala ska hon hålla ett föredrag på gymnasiet och sedan en föreläsning på Ekonomikum. Efter det väntar tal klockan 14 i riksdagen.
– Jag brukar ofta få hör att jag är en VIP, Very Important Person. Men jag håller inte med – det är ni som är VIP:s. Det är ni som kommer kunna göra skillnad, säger hon till eleverna.
I föredraget nämner hon även den svenska säkerheten och den ryska aggressiviteten.
– Vi trodde att vi var på väg i en demokratisk riktning men det har visat sig att så inte är fallet. Vi måste ta ställning till vad det finns för hot och hur ska vi förhålla oss till det.
Även jämställdhetsfrågan är något Wallström driver hårt, vilket blev tydligt med hennes uttalande i riksdagen den 11 februari där hon kritiserade Saudiarabiens brist på mänskliga rättigheter och kvinnors situation i tuffa ordalag.
– Det är viktigt att vi är tydliga. Men det är ett problem att de reagerade så starkt som de gjorde. Vi måste kunna respektera varandras åsikter. Samtidigt måste även vi våga stå för det som Sverige tror på, det vill säga demokrati och jämställdhet, säger hon.
En längre frågestund följer. Eleverna vill ha svar på miljö- och säkerhetsfrågor. Dags för sista frågan.
– Får vi ta en selfie med dig, undrar Hanna Forsgren.
– Självklart, svarar Wallström.
Wallström med entourage lämnar eleverna och rör sig in i ett mindre klassrum.
Du har nu varit minister i drygt ett halvår, har det varit som du förväntade dig?
– Nej, det är tur att jag inte haft så stora förväntningar på något. Det har varit nästan som en berg-o-dalbana. Men det är fantastiskt roligt att ta viktiga beslut för Sverige och världen. Samtidigt har det varit dramatiskt med allt som hänt även om just erkännandet av Palestina var förväntat. Gällande Saudiaffären var det bara olyckligt att allt drog ut på tiden. Men detta är ändå inget mot vad förra alliansregeringen hade. Efter lika lång tid hade de haft tre ministrar i omlopp redan, så det är nog inte en så stor skillnad. Det är en inkörningsperiod helt enkelt, säger hon.
Du måste gilla att vara i hetluften?
– Det är ju en av fördelarna av att ha varit med förut. Man hetsar inte upp sig så mycket och vet att det går över. Man vet att man inte behöver springa på alla utkast hit och dit, det känns lite skönt.
Till något mer aktuellt – det brittiska valet. Vad har du att säga om det?
– Jag tycker det är trist att det går så dåligt för Labour. Det som man kan konstatera är att om nu Liberaldemokraterna inte finns med i regeringen så har den som tidigare varit en balanserande kraft när det gäller EU-skepticismen försvunnit. Än är det för tidigt att säga, men det känns som att Storbritannien gått i en mer EU-vänlig riktning. Under årens lopp har jag upplevt att få britter verkligen står upp för EU-medlemskapet. Det finns en mediebild som är helt felvrängd, full med halvsanningar och rentav lögner om EU. Hur som helst är det jätteviktigt vilken väg de väljer. De är en viktig spelare och medlem i EU-kretsen, säger hon.