Minimotor från Uppsala väcker uppmärksamhet

Milli-, mikro- och nano. Kraven på allt mindre och mer avancerad teknik ökar ständigt.Piezomotor från Uppsala tillverkar en minimotor med fyra ben. Intresset från industrin är stort. Målet är produktion i stor skala inom några år.

Piezomotor AB i Uppsala tillverkar pyttesmå motorer.

Piezomotor AB i Uppsala tillverkar pyttesmå motorer.

Foto: Linus Höök

Uppsala2005-05-17 00:00
En vanlig elmotor snurrar. Piezomotorn går. De fyra knubbiga benen sitter på rad och saknar leder. Men fungerar ändå på samma sätt som människors ben. Stegen är pyttesmå, 300 per millimeter. Det ger både snabbhet och precision i den lilla världen.
Motorn är gjord av ett keramiskt material som töjer och böjer sig när en elektrisk spänning ansluts. Tekniken är femtio år gammal och en handfull företag i världen försöker utnyttja dess möjligheter. Men Piezomotor AB i Uppsala är ensam om sin teknik och bolaget vice vd Peo Sollerud spår att den snart kommer att få ett kommersiellt genombrott. I dag säljs motorn som komponenter till maskiner inom bland annat medicin- och bioteknikindustrin.
- Inom tre eller fem år så kommer den att finnas i produkter som du köper på affärer som Elgiganten eller Onoff. Den passar till allt som är bärbart och minde, säger han.

Tio ute, 30 på gång
Produktionen än så länge relativt liten. De motorer bolaget säljer designas in i andra produkter. I dag finns tio produkter ute på marknaden. Ytterligare 30-40 är snart klara och intresset ökar stadigt.
- Redan i år kommer vi att få betydligt större leveranser än tidigare, säger Peo Sollerud.
Det som lockar är motorns storlek. Den minsta är bara ett par millimeter lång. Små elmotorer finns i många produkter och tillverkarna vill ständigt ha dem ännu mindre. I en vanlig bil finns ett 40-tal. En lyxbil kan ha över 150. Men konventionella elmotorer måste ha växellådor och skruvar för att överföra sin rotation till en linjär rörelse.
- Vår motor behöver varken växellåda eller skruv. Den är mycket enkel, har högre precision, högre hastigheter och den kan manövreras i mycket små rörelser, säger Stefan Johansson professor vid Ångströmlaboratoriet. Han har utvecklat motorn tillsammans med kollegan Mats Bexell och är en av grundarna av företaget.

Tyskarna mest intresserade
I dag har Piezomotor en egen produktionsanläggning på Sylweinusgatan i Uppsala. Tillverkningsprocessen är enkel. Motorn med sitt keramiska material sätts samman och "bakas" i en ugn. Ingredienserna och receptet är dock hemligt.
UNT: Hur hållbar är den?
— Vi har kört den sträckan Uppsala-Stockholm här i labbet, omkring sju mil och det har gått problemfritt. Den har bara blivit lite sliten under skosulorna, säger Peo Sollerud.
Just nu förhandlar bolaget med ett antal (alla hemliga) företag som vill använda motorn.
— Störst är intresset från tyska företag. Men vi förhandlar också med företag i Asien, USA och övriga Europa, säger Peo Sollerud.
Målet är att få i gång försäljning och produktion i stor skala. Pris per motor ligger i dag på mellan 500 och 2000 kronor beroende på volym och utförande. Peo Sollerud tror att masstillverkning kommer att pressa priserna.
— De stora motortillverkarna gör mellan fem och sex miljoner motorer om dagen. Det tar ett tag innan vi är där. Men allt ska kunna tillverkas rationellt. Vårt mål är att det ska ske i Uppsala, säger han.
Piezomotor har 17 anställda och omsätter 10,5 miljoner kronor.

FAKTA
Piezoelektriska effekter upptäcktes 1880 av bröderna Jacques och Pierre Curie när de pressade och slog på vissa kristalliska material och därigenom fick en elektrisk spänning . De gav effekten namn efter det grekiska ordet "piezein" som betyder "att pressa". Ett år sedan upptäcke andra forskare att materialet ändrar form om man lägger en tillräckligt stor elektrisk spänning över det. Den effekten använder sig Piezomotor av i sina motorer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om