Minimalistisk prylglädje

Konst och design. Konstnären Tommy Eriksson strävar mot minimalism med en inredning som utgörs av färgstarka designmöbler och konst mot en bakgrund av vita väggar.

Hemma hos konstnären Tommy Eriksson.

Hemma hos konstnären Tommy Eriksson.

Foto: Emma Eriksson

Uppsala2012-03-24 08:10

Så fort man stiger in i hallen träder de udda inredningsobjekten fram. I taket hänger en kubformad lampa i svartvitt och lite längre fram i den avlånga gången står den trebenta stolen Camilla i kitschig turkos, designad av formgivaren John Kandell. Uppmärksamheten dras direkt in till sovrummet, där en skyltdocka i kort 50-talsklänning och med målade ögonfransar står och spanar ut genom fönstret. Att hon smälter in i den övriga inredningen säger en del om hur originellt hemmet är.

På väggen framför sängen hänger ett stort collografitryck i gult och svart som Tommy Eriksson har skapat med hjälp av dottern Elvira då hon var 7 år. Handavtryck i parallella linjer och konturer av en överkropp skapar en snöängelliknande gestalt.
– Jag experimenterade med limtryck och insåg att man kunde använda sig själv och andra människor som objekt, säger Tommy Eriksson.
Han och sambon Helen Eriksson Lind flyttade in i trean i Svartbäcken för åtta månader sedan. De köpte lägenheten från Berlin där de bodde under ett år, efter att enbart ha sett den på Internet. Lägenheten är personligt inredd trots att de bott där under så kort tid, vilket vittnar om en stor stilmedvetenhet.
– I Berlin bodde vi i en liten etta med knappt några möbler och då insåg vi att man faktiskt kunde bo så, man behöver inte mycket saker alls. Vi strävar efter en minimalism nu också, men det har ändå blivit en hel del prylar, säger Tommy Eriksson.

Han berättar att han är en prylsamlare som vill ha ordning och reda. Därför gäller det att tänka smart vid införskaffandet av nya prylar.
– Det kommer att vara svårt att inte ta in fler grejer, men då får man försöka byta ut och ställa undan annat för att få plats, säger Tommy.
Flera av de tavlor och konstobjekt som finns i lägenheten har Tommy Eriksson bytt till sig av olika konstnärsvänner. En slags påle gjord av snören i en liten trälåda är skapad av vännen och konstnären Christer Eriksson. På baksidan av trälådan står det ”Ska ha ett grafiskt blad” i blyerts, riktat till Tommy. Han föredrar konst och inredning som han känner en personlig relation till, och det verkar som att i stort sett alla prylar i lägenheten står Tommy nära.
– Jag vill inreda med prylar som är roliga att titta på och som har en historia bakom sig, säger han.

Nästan varje vägg i lägenheten är lysande vit. Så är även de skira, transparenta gardinerna.
– Det är bra med vita väggar för då lyfter man fram konsten, säger Tommy.
Han är glad att lägenheten är så ljus trots att den ligger på bottenplan. Planlösningen med en avlång gång fram till ett öppet vardagsrum skapar rymd. Färgerna som dominerar i inredningen är svart, mörkgrått, vitt och grönt. Det är sambon Helen som älskar grönt och var man än tittar finns något limegrönt, såsom bordsunderlägg, vattenkanna, leksaksdjur och vaser. Vardagsrumsväggen har en fördjupning där det tidigare suttit en dörr, däri står en samling färgglada vaser på vita hyllor. I det avskalade vardagsrummet finns även flera sittmöbler i design, och ett träbord som Tommy Eriksson har monterat ned en liten fyrkantig glasskiva i, med eget motiv.

I ett hörn utanför köket står en höna i verklig storlek med svart- och vitrandig tröja och ett tungt svart klot i en kedja runt ena foten. Hönan är gjord i papier maché och Tommy medverkade med den på en utställning på Kosters gårdar, där de har frigående höns och biodynamisk odling. Han ville ifrågasätta fenomenet med frigående höns.
– För hur fria är de egentligen? Jag gillar djur och tycker inte om när de behandlas illa, säger Tommy.
I ett annat rum är nästan en hel vägg täckt av parets egenbyggda bokhylla i kubistisk stil. De har vänt på flyttlådor som de sedan har staplat på varandra i flera rader. Böckernas jämna tyngd håller byggnaden i balans.
– Vi kanske ersätter det med en riktig bokhylla, men samtidigt insåg vi att det här var ganska roligt, säger han.

Tommy Eriksson berättar att han vill uppnå en helhetskänsla i sin inredning. Han menar att färgerna måste prata med varandra för att det ska kunna uppstå harmoni.
– Inredning är som att göra konst. Flyttar man på en pryl så ändras något annat, ungefär som när man målar och lägger in en ny färg. Man får testa många olika varianter innan helheten stämmer, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!