Mindre tid med lärare för jurister

Juriststudenter rasar över ett förslag att minska den lärarledda undervisningen med cirka 20 procent. Redan i dag har juristerna näst minst undervisningstid vid universitetet.- Det vore katastrof, säger Maria Rensfelt, student.

Viktor Jokimäki, Sebastian Utterström och Alexander Livman, som går första året på juristprogrammet är besvikna på antalet lärartimmar.

Viktor Jokimäki, Sebastian Utterström och Alexander Livman, som går första året på juristprogrammet är besvikna på antalet lärartimmar.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2007-09-25 21:05
I dag har Maria Rensfelt, som läser femte terminen, sex lärarledda lektionstimmar á 45 minuter i veckan. De som går första teminen kan ha så lite som fyra lektionstimmar i veckan, som kan bli endast tre timmar i veckan, enligt det nya förslaget.
Alexander Livman har just börjat juristlinjen.
- Jag känner mig besviken. Jag trodde att vi skulle träffa lärare någonting varje dag, säger han som skrivit under den protestlista som studierådet institutionen lagt ut.

Uppsala studentkår kräver en miniminivå på 10 timmar i veckan.
- Juriststudenterna skulle inte ens få hälften av det, trots att utbildningen ska vara en av de finaste vid universitetet, säger Maria Rensfelt, studentrepresentant i fakultetsnämnden, som i dag onsdag behandlar förslaget.
Förra året gjorde studentkåren en genomgång av undervisningstiden vid alla fakulteter. Resultatet var överlag nedslående och juridiska fakulteten var näst sämst.

Bara historiskt filosofiska fakulteten var sämre. Båda dessa återfinns inom vad som kallas vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap.
- Där har man sagt att man vill vara ett av Europas 15 bästa universitet, men då kan det inte gå till så här, säger Maria Rensfelt.
Det som hänt är att en arbetsgrupp lagt fram ett förslag med nya schabloner för hur mycket tid exempelvis en lektion med förberedelser, läsning av pm, handledning av examensarbeten, tar i anspråk. Mer tid har lagts på varje insats, och då minskar tiden som kan läggas på undervisning.
- Det finns alltid anledning att se om man använder tiden på bästa sätt och om lärarna får rätt betalning för den tid de lägger ned, säger Hans Eklund, studierektor på institutionen.
I arbetet med förslaget har studenterna inte fått lämna synpunkter, säger Maria Rensfelt.
- Institutionen måste tänka på sitt anseende. Många vill fortfarande läsa just i Uppsala, men konkurrensen ökar och vill vi fortfarande vara bäst kan vi inte anta ett sådant här förslag, säger hon.

Minskningen av undervisningstiden är än så länge bara ett förslag, och Hans Eklund tror inte att det är sannolikt att förslaget går rakt igenom utan ytterligare utredning.
- Jag kan inte förutse röstningen, men jag blir förvånad om man inte efterlyser en utredning av konsekvenserna för kvaliteten i undervisningen, säger han.
Alexander Livman och hans kursare vill definitivt inte att förslaget går igenom.
- Med 20 procents mindre undervisning, blir det ju nästan inget kvar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!