Mindre smärta med laserteknik

Att laga hål i tänderna med laser i stället för med borr är en teknik som börjar etablera sig inom den svenska tandvården. Lama Elias i Märsta är en av de tandläkare i landet som på sin klinik satsat på laserteknik.

När man borrar i tanden med laserteknik används vatten i kombination med laser för att ta bort tandytan.

När man borrar i tanden med laserteknik används vatten i kombination med laser för att ta bort tandytan.

Foto: Sofia Mårtensson

Uppsala2005-11-20 00:00
I somras köpte Lama Elias in en lasermaskin till sitt företag Valsta tandläkarklinik i Märsta och sedan dess har hon och profylaxtandsköterskan Susanne Ohlsson använt hårdvävnadslaserteknik när de till exempel att lagar hål och gör rotfyllningar.
—Jag ser bara fördelar med lasertekniken. Det gör inte lika ont för patienten att laga ett hål och man behöver inte bedöva innan, säger Lama Elias.
Lasertekniken fungerar så att det är vatten i kombination med laser som bildar små explosioner mot tanden och "spränger" bort tandytan.
—Det är fascinerande eftersom man behöver göra så himla lite, man tar bort mycket mindre del av tanden och det blir mindre fyllning jämfört med vanlig borr, säger Susanne Ohlsson.

Stor investering
Att köpa in en lasermaskin för över en halv miljon kronor plus kompletterande utrustning är en stor investering för en klinik av Valsta tandläkarkliniks storlek. Lama Elias berättar att hon var tveksam till en början men att hon blev mer och mer övertygad ju mer hon läste på och lärde sig.
—Nu är jag säker på att det är en god investering som jag tror kommer ge oss fler patienter. När vi skaffat det här blev vi nedringda av människor som är rädda för att gå till tandläkaren eftersom de tycker att det är obehagligt och gör ont, säger hon.
Helene Jdeidani är patient på Valsta läkarklinik och har fått sina tänder lagade med hjälp av laserteknik. Hon tycker att det är stor skillnad på att bli borrad med laser i stället för med vanlig borr.

Slipper bedövning
—Det gjorde inte alls ont och det blev inga sådana där vibrationer i huvudet. Och så slipper man bedövning som jag inte gillar att få, säger hon.
Hårdvävnadslasertekniken för tandvården finns och används ute i Europa men i Sverige är det fortfarande ganska ovanligt. Roland Svensson, ordförande i Tandläkarförbundet, uppskattar att den här typen av laserteknik används på ett trettiotal kliniker runt om i landet.
—Jag har sett ganska få rapporter om de här användningssätten av laser och kan inte uttala mig om metoden eller kvaliteten i sig, säger han.
Att det fortfarande finns relativt lite information om hårdvävnadslasertekniken tror han är en av orsakerna till att den fortfarande inte är så vanlig på tandvårdskliniker i Sverige.
—Det tar ett tag innan det finns tillräcklig dokumentation som visar att det fungerar som det ska. Det var en del problem med det här i början men nu marknadsförs det och då bör det finnas ett ordentligt underlag, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om